«Plan B» με έκτακτο Eurogroup στις 29 Απριλίου
Έκτακτο Eurogroup για τη Μεγάλη Παρασκευή 29 Απριλίου έχουν ήδη σχεδιάσει ευρωζώνη, κυβέρνηση και θεσμοί ως εναλλακτικό πλάνο, στην περίπτωση που έως τις 22 Απριλίου δεν θα έχουν προλάβει να ψηφιστούν οι παρεμβάσεις σε φορολογία, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το χρονικό αυτό ορόσημο που τελεί σε γνώση του Euro Working Group επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Αυτό απλά σημαίνει πως στη χειρότερη των περιπτώσεων η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Μεγάλη Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο και τους εφαρμοστικούς νομούς που θα σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα που θα προσδιορίσουν Ελλάδα και ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM. Αυτό διότι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 24 Μάιου και η ημερομηνία αυτή πέφτει μακριά, σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να ψηφίσει τα μέτρα μέχρι τη συνάντηση του Eurogroup του Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση των 6 δισ. ευρώ και την εκκίνηση των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους.
Μια γεύση των συζητήσεων αυτών θα δοθεί στο πλαίσιο του Washington Group, ήτοι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών κρατών της ευρωζώνης και των αξιωματούχων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ 15 – 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Όπως εξηγούσε χθες στέλεχος κοντά στη διαπραγμάτευση «όλα τα μετρά ως πακέτο δεν έχουν κλείσει» και ενδεχομένως το κλείσιμο να απαιτήσει και άλλο χρόνο, δεδομένου ότι μέρος της διαπραγμάτευσης θα μεταφερθεί στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ μετά τις 12 Απριλίου και έως τις 17 Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν σήμερα όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, τις περικοπές δαπανών, τις παρεμβάσεις στους εμμέσους φόρους και τις αλλαγές στα κόκκινα δάνεια προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τις αυριανές συζητήσεις.
Στα μέτρα περικοπής δαπανών περιλαμβάνονται α) η εφαρμογή της αρχής 1 πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο το 2016, 1 πρόσληψη για 4 αποχωρήσεις το 2017, 1 πρόσληψη για 3 αποχωρήσεις το 2018 και 1 πρόσληψη για 2 αποχωρήσεις το 2019, 2) αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του ΕΣΥ και των ένστολων, 3) η συγχώνευση και κατάργηση 1.800 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 4) η δημιουργία ταμείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στόχος είναι αυτά και άλλα μέτρα να διασφαλίσουν εξοικονόμηση ή πρόσθετα έσοδα συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι αυτό το ποσό λείπει για να γεφυρωθεί η απόσταση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Πηγή: cnn.gr