Τo Κέμπριτζ «ανοίγει» για το κοινό τα σπανιότερα βιβλία στον κόσμο
Η βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ «ξεσκονίζει» τα πιο σπάνια και παλαιά της βιβλία και τα εκθέτει για τον εορτασμό των 600 χρόνων της.
Βιβλία του Δαρβίνου και του Νεύτωνα με ανοιχτές σελίδες, εκτίθενται για πρώτη φορά στην βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ που θα γιορτάσει την 600η επέτειό της. Τα πολύτιμα βιβλία που θα εκτεθούν θα είναι ανοιχτά στις σελίδες επάνω στις οποίες σημείωναν οι διάσημοι ιδιοκτήτες τους.
Αυτά τα φύλλα χαρτιού θεωρούνται εθνικοί θησαυροί και μερικά από αυτά είχαν βρεθεί σε κακή κατάσταση. Ανάμεσα στα θαύματα της βιβλιοθήκης υπάρχει ένα βιβλίο 3.000 ετών από την Κίνα με μαντείες και ένα μέρος αντιτύπου της Οδύσσειας του 2ου αιώνα.
Η βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ είναι πολύ μεγαλύτερη από την Βρετανική βιβλιοθήκη και παλαιότερη από την αντίπαλό της Bodleian της Οξφόρδης.
Η βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ έκανε 500 χρόνια για να φτάσει στο ένα εκατομμύριο βιβλία και άλλον έναν αιώνα να τα διπλασιάσει. Το κτίριο που σχεδιάστηκε από τον
Giles Gilbert Scott μοιάζει σε πολλούς με σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλά από τα βιβλία της υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή, αλλά οι μελετητές προτιμούν να τα διαβάζουν από κοντά.
Ακόμα δυο αριστουργήματα της συλλογής είναι δυο από τα πιο ακριβά βιβλία στον κόσμο, το ένα του Γουτεμβέργιου και το άλλο, το πρώτο folio του Σαίξπηρ. Από το Νεπάλ υπάρχει ένα σπάνιο βιβλίο στο οποίο αναγράφεται ότι ο γραφέας το ολοκλήρωσε την Πέμπτη 31 Μάρτη 1015 σε ένα μοναστήρι και είναι από φύλλα φοίνικα
Η έκθεση «Ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο» στο Cambridge University Library, από τις 11 Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016