22/11/2024

Διχασμένοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης με αφορμή το ελληνικό ζήτημα

0

untitled1--2-thumb-largeΗ Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Σε δύο βασικά στρατόπεδα φαίνεται να έχει χωρίσει την Ευρωζώνη το ελληνικό ζήτημα, με βασικά τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία, να βρίσκονται αντιμέτωπες. Ενδεικτικές της στάσης που έχουν κρατήσει οι δύο ηγέτες ήταν οι δηλώσεις τους καθώς προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, δεσμεύτηκε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και προειδοποίησε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν διακυβεύεται μόνον η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά «η αντίληψή μας για την Ευρώπη». Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, δήλωσε πως «δεν θα γίνει μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης», προσέθεσε, «δεν έχουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο στο μυαλό τους» από τις προϋποθέσεις για μια διάσωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τους κανόνες.

Τα στρατόπεδα είχαν αποσαφηνιστεί από το Eurogroup του Σαββάτου, όπου η συζήτηση ήταν αρκετά έντονη και, όπως περιγράφει ευρωπαϊκή πηγή, «ακόμα και να έκοβε ο κ. Τσακαλώτος το πόδι του μπροστά τους, δεν θα έφτανε». Γερμανία και Φινλανδία ήταν οι πλέον αρνητικοί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να μιλάνε ανοιχτά για Grexit, αλλά ζητώντας τόσο δύσκολους όρους, που να διασφαλίζουν απόρριψη από την ελληνική πλευρά, ενώ καθαρά υπέρ της Ελλάδας ήταν η Κύπρος (που ήταν και η μόνη ξεκάθαρα υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του χρέους), η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Σε όλη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θετικά προσκείμενη βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, στο σκληρό μπλοκ βρίσκονταν επίσης η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία και το Βέλγιο, χώρες που –με εξαίρεση το Βέλγιο– δεν είναι τυχαίο ότι χρειάζεται να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους δύο ψηφοφορίες: μία που θα επιτρέπει την έναρξη των συνομιλιών για το νέο ελληνικό πρόγραμμα και μία για την επικύρωση της συμφωνίας. Η Φινλανδία αντιμετωπίζει και θέμα κυβερνητικής συνοχής, καθώς ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους, το Κόμμα των Φινλανδών έχει θέσει βέτο σε οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα, ακόμα και προεκλογικά.

Αυτός που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, δίνοντας τη ρεαλιστική διάσταση μιας μη συμφωνίας και εξηγώντας τις συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, είναι ο Μάριο Ντράγκι. Παρότι δεν το συνηθίζει, έκανε μία σειρά από παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του Eurogroup, εξηγώντας τι θα συμβεί αν παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες κλειστές οι ελληνικές τράπεζες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *