Τρόμος και πανικός επικρατεί στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών όχι τόσο για τα capital controls, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να έρθουν έως τις 20 με 21 Ιουνίου.
Δεν ανησυχούν τόσο από την απόφαση της ΕΚΤ που στις 17 Ιουνίου θα αυξήσει τα haircuts στα ελληνικά collaterals, επιλέγοντας μεταξύ 3 σεναρίων (8 δισ. 16 δισ. και 24 δισ.), μάλλον haircuts που θα υποχρεώσει τις τράπεζες να καταβάλλουν επιπλέον 25 δισ. εγγυήσεις σε σύνολο αποθέματος εγγυήσεων 47 δισ. που διαθέτουν.
Αυτό που προκαλεί πανικό στους τραπεζίτες είναι μήπως επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου με τις θυγατρικές στην Ελλάδα, όπου μέσα σε 24 ώρες οι ελληνικές τράπεζες αγόρασαν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα, προειδοποιούν οι τραπεζίτες, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, εξέλιξη που θα προκαλέσει σοκ και χάος.
Μόνο με συμφωνία μπορεί να αποτραπεί το σοκ και το χάος.
Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος για να αποτρέψουν την μετάδοση της κρίσης στις ελληνικές τράπεζες και τον κίνδυνο για bank run αποφάσισαν εντός 24 ωρών να υποχρεώσουν τις κυπριακές τράπεζες –μέσω του μηχανισμού bail in– να πουλήσουν τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα.
Αν το αδιέξοδο καταστεί γεγονός στις συνομιλίες Ελλάδος με δανειστές και οι τράπεζες οδηγηθούν σε capital controls, οι τραπεζίτες ανησυχούν:
1) Μήπως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και η τουρκική κυβέρνηση υφαρπάξει την Finansbank από την Εθνική Τράπεζα
2) Οι κεντρικές τράπεζες των Βαλκανίων και οι κυβερνήσεις υφαρπάξουν τις θυγατρικές των Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και FUROM.
3) Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η κυβέρνηση της Κύπρου να υφαρπάξει τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο όπως έπραξε η Ελλάδα με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών το 2013.
Τα βήματα
Συνομιλώντας με τους έλληνες τραπεζίτες όλοι τους κατανοούν ότι χωρίς πολιτική παρέμβαση για να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ελλάδος και δανειστών… τα χειρότερα έπονται.
Ποια είναι τα χειρότερα;
Οι εκροές καταθέσεων θα ενταθούν. Την Παρασκευή 12 Ιουνίου οι εκροές καταθέσεων έφθασαν στα 180-185 εκατ. ήταν πολύ περιορισμένες.
Αν οι ημερήσιες εκροές φθάσουν τα 2-3 δισ. είναι κατανοητό ότι το ελληνικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 5 ημέρες.
Στις 17 Ιουνίου η ΕΚΤ εν μέσω αποτυχίας να βρεθεί λύση και συμφωνία να αποφασίσει την αύξηση των haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 33 δισ. απόθεμα εγγυήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρευστότητα.
Για κάθε 10% haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχεί σε 8 δισ. ρευστότητα.
Τα 33 δισ. εγγυήσεων για το ELA δίνουν περίπου 30 δισ. ρευστότητα άρα οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να υποστούν περίπου 38% haircuts.
Το σενάριο που γνώριζαν οι τραπεζίτες είναι ότι η ΕΚΤ θα επέλεγε ένα ήπιο σενάριο δηλαδή ένα haircut που θα είχε επίδραση 8 δισεκ. στις τράπεζες.
Ωστόσο τώρα θεωρούν ότι αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και μάλλον πάμε για haircuts περίπου 25% που σημαίνει 20 δισεκ. αρνητική επίδραση στην ρευστότητα.
Αν στο τακτικό Eurogroup επικυρωθεί το αδιέξοδο τότε είναι πολύ πιθανό, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου να υπάρξουν capital controls με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων 200 ευρώ την ημέρα από τα ATMs.
Σε μια τέτοια εξέλιξη το χρηματιστήριο όσο υπάρχουν capital controls θα κλείσει καθώς δεν θα μπορούν να γίνονται ημερήσιες εκκαθαρίσεις.
Τα capital controls στις Κυπριακές τράπεζες κράτησαν πολλούς μήνες και κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στις ελληνικές τράπεζες.
Η βασικότερη ανησυχία των τραπεζών πάντως είναι η βίαια υφαρπαγή των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών από Τουρκία και Βαλκάνια.
Στα 485 εκατ. η εκροή καταθέσεων χθες – Ψυχραιμία συνιστάται στους καταθέτες
Στα 485 εκατ. ανήλθαν οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χθες, 15 Ιουνίου, έναντι μόλις 185 εκατ. στις 12 Ιουνίου, την προηγούμενη Παρασκευή.
Αν ληφθεί υπόψη το κλίμα ανησυχίας για capital controls, η εκροή καταθέσεων θεωρείται μικρή.
Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τις 15 Ιουνίου του 2015 η συνολική εκροή φθάνει τα 38 δισ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα ιστορικά υψηλά τους τον IΙανουάριο του 2010 στα 237,8 δισ. οι καταθέσεις έχουν μειωθεί 110 δισ. επίπεδα ρεκόρ για μια χώρα και αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ.
Οι καταθέσεις την τρέχουσα περίοδο έχουν υποχωρήσει στα 128 με 127,8 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες πάντως κάτω από τα 120 δισ. θα έχουν σοβαρό πρόβλημα γιατί ενώ διαθέτουν 33 δισ. απόθεμα εγγυήσεων η σχέση δανείων 212 δισ. προς καταθέσεις 128 δισ. δημιουργεί ένα χάσμα ρευστότητας 84 δισ. ευρώ.
Πηγή: xrimatistirio.gr