Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο ίσως να ήταν εμπρησμός
Από τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων ρύπων καταγράφηκαν εξαιρετικά υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, που καίγεται από το προηγούμενο Σάββατο.
Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εμπρησμού στο εργοστάσιο «Γενική Ανακυκλώσεως – Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.» πηγές της Πυροσβεστικής. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά το εργοστάσιο είχε πιάσει τρεις φορές φωτιά τα τρία τελευταία χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από κάθε πυρκαγιά ο χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων στον περίβολό του επεκτεινόταν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικά το εργοστάσιο διέθετε περιβάλλοντα αποθηκευτικό χώρο 10 στρεμμάτων και τελικά τα σκουπίδια έφτασαν να καταλαμβάνουν 45 στρέμματα, ιδιοκτήτης των οποίων μάλιστα είναι το Δημόσιο.
Το εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο ήταν ασφαλισμένο για 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Η καταβολή της αποζημίωσης συνδέεται, ωστόσο, με την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας και την πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της πυρκαγιάς και σε κάθε περίπτωση, λόγο θα έχουν οι τράπεζες, στις οποίες ήταν υποθηκευμένο το ακίνητο για οφειλόμενα δάνεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιχείρηση στις 9 Ιανουαρίου του 2015 είχε υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και η σχετική εκδίκαση είχε οριστεί για τις 22 Απριλίου. Η εταιρεία οδηγούνταν ουσιαστικά σε πτώχευση λόγω της κακής χρηματοοικονομικής κατάστασης και των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά της στοιχεία, οι οφειλές προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι μακροπρόθεσμες οφειλές της στα 45 εκατ. ευρώ. Βασικός πιστωτής ήταν η Τράπεζα Πειραιώς και το σχέδιο αναδιοργάνωσης προέβλεπε τη ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με την προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών για την πώληση της επιχείρησης.
Παρά το γεγονός ότι όταν άνοιξε το εργοστάσιο εθεωρείτο ένα από τα πιο σύγχρονα των Βαλκανίων, στη συνέχεια διαπιστώθηκε πολλές φορές ότι δεν τηρούσε τη νομοθεσία. Σωρεία παραβάσεων και μη σύννομης διαχείρισης είχαν διαπιστώσει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε ελέγχους που είχαν πραγματοποιήσει. Οπως επισημαίνει η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, που γνωρίζει τις σχετικές εκθέσεις καθώς διετέλεσε ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ, το εργοστάσιο έκανε παράνομη απόθεση των υλικών τα οποία είχε συγκεντρώσει και έπρεπε να ανακυκλώνει. Παράλληλα, κανείς δεν γνώριζε τις ποσότητες υλικών που έμπαιναν και έβγαιναν από το εργοστάσιο εφόσον δεν κρατούσε, όπως όφειλε από τη νομοθεσία, μητρώο.
Πέντε ημέρες μετά, η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και από τις λίγες εστίες αναδύεται άσπρος καπνός, σημάδι πως δεν περιέχει πλέον πολλά τοξικά στοιχεία. Ωστόσο, η περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει προκληθεί και η οποία έχει σοβαρές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία είναι σημαντική. Από τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων περιβαλλοντικών ρύπων που ανακοινώθηκαν καταγράφηκαν εξαιρετικά υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων μικρής διαμέτρου στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο που καίγεται από το προηγούμενο Σάββατο.
Εως και 320 mg/κυβικό
Τα σωματίδια PM 2,5, που είναι και τα περισσότερο επικίνδυνα καθώς έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα, δεν πρέπει να ξεπερνούν, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα 25 mg/κυβικό μέτρο την ημέρα κατά μέσον όρο.
Ωστόσο, σε σημεία όπου έγιναν μετρήσεις κοντά στο εργοστάσιο καταγράφηκαν τιμές έως και 320 mg/κυβικό μέτρο. Οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Θησείο όπου υπάρχει σταθμός μέτρησης ήταν αυξημένες κυρίως την Κυριακή και τη Δευτέρα, όχι όμως σε ανησυχητικά επίπεδα. Τα αποτελέσματα για τη μέτρηση των επιπέδων διοξινών, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος ρύπος, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Tα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Αττικής, που πραγματοποιεί μετρήσεις σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».