Η νηστεία μόνο καλά έχει να προσφέρει στην υγεία, εάν και εφόσον γίνεται σωστά, δίχως να βασίζεται στα τηγανητά φαγητά και σε πιάτα που κολυμπούν στο λάδι.
Η μία μελέτη μετά την άλλη αποδεικνύουν πως η παραδοσιακή, λιτή νηστεία, με τα ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, τα άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς), τα θαλασσινά, το ταχίνι και το ελαιόλαδο μπορεί να ελαττώσει με το πέρασμα των ημερών τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της «κακής» (ή LDL) χοληστερόλης.
Επιπλέον, μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει πως όσοι ακολουθούν αυστηρά τις επίσημες νηστείες (αντιστοιχούν σχεδόν στις μισές μέρες του χρόνου) έχουν πιο χαμηλό σωματικό βάρος και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.
Ωστόσο, οι πάσχοντες από ορισμένα προβλήματα υγείας πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι ακόμα και ένα πολύ υγιεινό διαιτολόγιο μπορεί να κρύβει παγίδες. Να τι συνιστά ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας, σε όσους πάσχουν από παχυσαρκία, διαβήτη, αυξημένο ουρικό οξύ ή/και αυξημένη χοληστερόλη.
Διαβήτης. Οι ασθενείς δεν πρέπει να το παρακάνουν με τα λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια, οι μπάμιες, το μπριάμ, οι αγκινάρες, οι μελιτζάνες, τα όσπρια και τα γεμιστά με ρύζι, διότι αποτελούν πλούσιες πηγές υδατανθράκων.
Τα πιάτα αυτά πρέπει να καταναλώνονται χωρίς ψωμί ή φρυγανιές, να έχουν σχετικά λίγο λάδι (για λιγότερες θερμίδες) και να συνοδεύονται από σαλάτα με πράσινα, φυλλώδη λαχανικά για ακόμα υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών (συμβάλλουν στην καλύτερη και βραδύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων).
Υπερουριχαιμία. Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στη νηστεία είναι πλούσια σε μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που λέγονται πουρίνες και αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Επομένως, οι πάσχοντες από υπερουριχαιμία πρέπει να αποφεύγουν θαλασσινά και οστρακοειδή (λ.χ. μύδια, χτένια, αστακό, καβούρια, στρείδια), τρόφιμα και ροφήματα με μαγιά, δημητριακά ολικής άλεσης, αμύγδαλα, αλκοόλ και λαχανικά όπως ο αρακάς, τα φασόλια, το σπανάκι, οι φακές, τα μανιτάρια, η ντομάτα και το κουνουπίδι.
Υπερλιπιδαιμία. Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και την αύξηση της «καλής» (HDL) είναι οι ξηροί καρποί και το ταχίνι (προσοχή στις ποσότητες, διότι έχουν πολλές θερμίδες), το σουσάμι, τα χόρτα και τα λαχανικά, η βρώμη και τα φρούτα.
Τα θαλασσινά, παρότι περιέχουν χοληστερόλη, δεν φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδά της στο αίμα εάν δεν γίνει υπερκατανάλωση. Να αποφεύγετε τα τηγανητά.
Παχυσαρκία. Μην υπερκαταναλώνετε κανένα από τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονται στη νηστίσιμη διατροφή διότι πολλά (π.χ. ξηροί καρποί, ταχίνι, ελαιόλαδο, αλκοόλ, ζυμαρικά με σάλτσα) έχουν πολλές θερμίδες. Αποφύγετε οπωσδήποτε τα τηγανητά (λ.χ. θαλασσινά, πατάτες, πατατάκια).
Οι θερμίδες
Θαλασσινά: 135 θερμίδες ανά 120 γρ. (χωρίς λάδι)
Γίγαντες, λαχανόρυζο, φακές, φασολάκια: 250 θερμίδες ανά μερίδα (εστιατορίου)
Μπριάμ, μπάμιες: 350 θερμίδες ανά μερίδα (εστιατορίου)
Κοφτό με χταπόδι: 375 θερμίδες ανά μερίδα (εστιατορίου)
Χαλβάς: 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
Ταραμάς: 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας
Ελιές: 45 θερμίδες ανά 5 μικρές ή 3 μεγάλες
Λάδι: 130 θερμίδες ανά 1 κουταλιά της σούπας
Αγγούρι, καρότο, λάχανο, μαρούλι (ωμά): 5-35 θερμίδες ανά 100 γρ.
Βλίτα: 30 θερμίδες ανά 100 γρ. (βρασμένα, χωρίς λάδι)
Πατάτες βραστές: 90 θερμίδες ανά 100 γρ. (χωρίς λάδι)
Συμβουλή
Οι έγκυοι, τα μικρά παιδιά, οι έφηβοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν αρχίσουν νηστεία
Πηγή: tanea.gr