22/11/2024

Ανατροπή. Θα γίνει νέο «συμβόλαιο» της Ελλάδας με την Ευρώπη;

0

Ανατροπή. Θα γίνει νέο «συμβόλαιο» της Ελλάδας με την Ευρώπη;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ανατροπή. Θα γίνει νέο «συμβόλαιο» της Ελλάδας με την Ευρώπη; Χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα μετά από την ψυχρή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ την περασμένη Παρασκευή που αναδείκνυε μια εικόνα ρήξης της νέας κυβέρνησης με την ΕΕ.

Την Κυριακή, κορυφαίοι διεθνείς και Ευρωπαίοι παράγοντες άρχισαν να τείνουν ευήκοον ους προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, λίγες μόλις ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκινήσει έναν κύκλο περιοδειών τη Δευτέρα σε Λευκωσία, Ρώμη και Παρίσι.

Στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του, ο κ. Μισέλ Σαπέν, δέχθηκε το τέλος του μνημονίου και την αντικατάστασή του από ένα νέο «συμβόλαιο» της Ελλάδας με την Ευρώπη, παρ’ όλ’ αυτά υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς από την πλευρά του διεμήνυσε προς την ελληνική πλευρά, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι «τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται και να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση».

Τι είναι όμως το νέο αυτό «συμβόλαιο» με την Ευρώπη που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση; Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική του αρχή θα είναι να υπάρξει διασύνδεση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τον αναπτυξιακό ρυθμό της οικονομίας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν μίλησε δημόσια για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όμως υπάρχει η αισιοδοξία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να «περάσει» στο εσωτερικό μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μέσω ρήτρας ανάπτυξης.

Διαρροές στο γερμανικό Τύπο για κατάργηση της τρόικας από τον Γιούνκερ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σκέφτεται να καταργήσει την τρόικα, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί και η Άνγκελα Μέρκελ, με την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Δραγασάκης: Πιθανή μια νέα πολιτική συμφωνία για δίμηνη παράταση του προγράμματος

Αποκαλυπτικός ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μιας νέας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράλληλα με μια δεσμευτική παράταση του προγράμματος, έως τις 28 Μαΐου.

Όπως είπε, η πολιτική συμφωνία είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα νέων μέτρων, αλλά νέων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες και θα ανακοινωθούν στις 7 Φεβρουαρίου, και θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν την ρευστότητα από την ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Παρέμβαση Ομπάμα υπέρ Ελλάδος

Καταλυτική ήταν την Κυριακή και η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN έστειλε μήνυμα προς το Βερολίνο τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να συμπιέζεις συνεχώς χώρες σαν την Ελλάδα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικής ανάπτυξης, χωρίς λιτότητα, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ.

Πολύωρη συνομιλία Ρέντσι – Μέρκελ

Την ίδια ώρα και μόλις δύο 24ωρα πριν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, υποδεχθεί στη Ρώμη τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Στην συνομιλία, αυτή σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύει την ανησυχία του Βερολίνου για τις επιπτώσεις στις χώρες του Νότου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *