23/11/2024

Που ψηφίζω και πως ψηφίζω στις Εκλογές 2015

0

Που ψηφίζω και πως ψηφίζω στις Εκλογές 2015

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Που ψηφίζω και πως ψηφίζω στις Εκλογές 2015Από τις τις 7 το πρωί της Κυριακής όπου και ανοίγουν οι κάλπες  και μέχρι τις 7 το βράδυ οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν  στα εκλογικά τμήματα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική και μπορεί να γίνει με την αστυνομική μας ταυτότητα ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Δείτε που ψηφίζετε εδώ

 

Σε 9.808.760 ανέρχονται οι εκλογείς, την ψήφο των οποίων θα διεκδικήσουν την Κυριακή τα 18 κόμματα και οι 4 συνασπισμοί. Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε 56 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες κατανέμονται 288 έδρες (και 12 έδρες από βουλευτές Επικρατείας) με μεγαλύτερη τη Β΄Αθηνών με 1.426.759 ψηφοφόρους  και μικρότερη τη Λευκάδα με 29,152.

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες, οι οποίες θα στηθούν σε 19,733 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 574 είναι τμήματα ετεροδημοτών.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημερώνει τους πολίτες για το που ψηφίζουν ενώ σημαντικό είναι να γνωρίζουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας αλλά και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που θα βάλουν στα ψηφοδέλτια. Μάθε που ψηφίζεις, πως θα συμμετάσχεις στην εκλογική διαδικασία αλλά και πόσους σταυρούς προτίμησης επιλέγεις ανά εκλογική περιφέρεια.

Οι εκλογείς μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500, για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν,  την Τρίτη έως την Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 17:00, το Σάββατο από τις 9:00 έως τις 19:00 και την Κυριακή από τις 7:00 έως τις 19:00.

 

Επίσης, μπορούν να ανατρέχουν στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», όπου, πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους, εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

 

Πόσους σταυρούς βάζω;

 

Ξέρετε πόσους σταυρούς πρέπει να βάλετε ανάλογα με την εκλογική σας περιφέρεια; Δείτε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε, τι ισχύει για τους σταυρούς προτίμησης και πόσοι βουλευτές εκλέγονται ανά εκλογική περιφέρεια στις βουλευτικές εκλογές.

 

Για την κατανομή των εδρών, υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται κατά 3 στην εκλογική περιφέρεια νομού Αττικής (από 12 σε 15 έδρες), αυξάνονται κατά 2 στη Β’ Αθηνών (από 42 σε 44 έδρες), ενώ κατά μια έδρα αυξάνονται στην Α’ Πειραιώς (από 5 σε 6 έδρες), τη Θεσπρωτία (από 1 σε 2 έδρες), στη Μαγνησία (από 5 σε 6 έδρες) και στις Κυκλάδες (από 3 σε 4 έδρες).

 

Κατά 3 μειώνονται οι έδρες στην Α’ Αθηνών (από 17 σε 14 έδρες), ενώ κατά μια μειώνονται οι έδρες στην Αχαΐα (από 9 σε 8 έδρες), στην Αιτωλοακαρνανία (από 8 σε 7 έδρες), στη Βοιωτία (από 4 σε 3 έδρες),

 

Καρδίτσας (από 5 σε 4 έδρες), Σέρρες (από 7 σε 6 έδρες) και Τρίκαλα (από 5 σε 4 έδρες).

Στις εκλογικές περιφέρειες με 1-3 έδρες, οι εκλογείς βάζουν ένα σταυρό προτίμησης.

Στις εκλογικές περιφέρειες με 4-7 έδρες, οι εκλογείς βάζουν από 2 σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 8-12 έδρες βάζουν 3 σταυρούς προτίμησης.

Στις εκλογικές περιφέρειες με 13 και άνω έδρες βάζουν 4 σταυρούς προτίμησης.
files.php

Πως γίνεται η ψηφοφορία

 

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και, όπως ειδικότερα, καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

 

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) Αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

 

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

 

Ανοικτά σήμερα και αύριο τα γραφεία ταυτοτήτων ενόψει εκλογών

 

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, τα Γραφεία Ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους και αύριο – Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Από την ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζεται ενδεικτικά, ότι για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας, το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποκτά για πρώτη φορά, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει είναι:

• Δύο (2) πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6*3,6 εκ.

• Αίτηση που θα προμηθευτεί από την Αστυνομική Υπηρεσία.

• Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το Rhesus (εφόσον επιθυμεί την αναγραφή του στο δελτίο).

• Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο, ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» του ενδιαφερόμενου, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμεί ο ίδιος αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων, διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση)

• Επίσης, για Δελτίο Ταυτότητας το οποίο εκδίδεται πρώτη φορά, απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση που είναι ανήλικος/η, την βεβαίωση των στοιχείων μπορεί να κάνει ο γονέας ή εκείνος, που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.

• Σημειώνεται ότι η Αρχή έκδοσης του Δελτίου Ταυτότητας, υποχρεωτικά αναζητά αυτεπάγγελτα το πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου ή της Κοινότητας του αιτούντος (το πιστοποιητικό γέννησης δεν προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο).

Πού ψηφίζουμε

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο 15 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Τι πρέπει να κάνουμε αν δεν υπάρχει το όνομά μας στον εκλογικό κατάλογο

Να απευθυνθούμε στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είμαστε εγγεγραμμένοι, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και να ζητήσουμε πιστοποιητικό εγγραφής για την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *