Μόλις 24 ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το πολιτικό θερμόμετρο έχει αγγίξει το κόκκινο.
Ενδεικτικές της κρισιμότητας της ψηφοφορίας, αλλά και της πόλωσης που πρωταγωνιστεί στην πολιτική αντιπαράθεση είναι τόσο η δήλωση του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, για μεγάλο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να σκηνοθετήσει ένα bank run.
Το φάντασμα του Grexit πλανάται για μια ακόμα φορά πάνω από την Ελλάδα και όλοι πλέον έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ελληνική Βουλή, για να δουν αν τελικά η κυβέρνηση και η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους, ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος των πρόωρων εκλογών.
Κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. «Ναι» στην εκλογή του Σταύρου Δήμα έχουν δηλώσει ανοιχτά, οι κύριοι Λυκούδης, Ψαριανός, Νταβρής, Μελάς και Αηδόνης, ενώ «όχι» φαίνεται να ψηφίζουν οι κύριοι Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Μπόλαρης, Βουδούρης, Παραστατίδης, Μουτσινάς και οι κυρίες Τζάκρη , Μακρή και Γιαταγάνα.
Κοντά στο «ναι» είναι η κα Μάρκου και ο κ. Κασαπίδης, ενώ κοντά στο «όχι» είναι ο κ. Καρπενάρος. Γρίφο αποτελεί ακόμα η στάση που θα κρατήσει ο Βύρων Πολύδωρας, αλλά και η Μ. Ιατρίδη.
Πάντως αύριο, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 19:00, αναμένεται να είναι αρκετές οι απουσίες, καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί βουλευτές θα προτιμήσουν να διερευνήσουν το κλίμα και να μην ανοίξουν ακόμα τα χαρτιά τους.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής μετρά περίπου 165 ψήφους και όπως λέει η πλειοψηφία σχεδόν των βουλευτών τα κουκιά δεν βγαίνουν.
Πώς θα γίνει η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Η διαδικασία των ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 140 του κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτό, όποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνει «παρών». Δεδομένου ότι μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρόντες».
Κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.
Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η Ομάδα των Ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της.
Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση. Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.
Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.