21/10/2024

Κούκλα με ελαττώματα – η απάντηση στην τέλεια Barbie

0

Κούκλα με ελαττώματα – η απάντηση στην τέλεια Barbie

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Κούκλα με ελαττώματα - η απάντηση στην τέλεια Barbie

Lammily: αυτή η κούκλα μοιάζει σε κάθε κορίτσιΕίναι η Lammily η απάντηση στις κούκλες τύπου Barbie και στο πρότυπο ομορφιάς που προωθούν θέλοντας τις γυναίκες αψεγάδιαστες, με τέλειες αναλογίες, υπέροχο δέρμα και όμορφα πόδια;

Οι συζητήσεις για το αποδεκτό πρότυπο γυναικείας ομορφιάς βρίσκονται τον τελευταίο καιρό διαρκώς στην επικαιρότητα. Κινήματα, οργανώσεις και καλλιτέχνες θέτουν υπό αμφισβήτηση την εικόνα της ατσαλάκωτης και αψεγάδιαστης γυναίκας που προωθείται από τα Μέσα, τη μόδα και κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής.

Πρόσφατο παράδειγμα η 22χρονη Κύπρια φοιτήτρια που ξεκίνησε πόλεμο με την Victoria Secret με αφορμή τη νέα διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας εσωρούχων στην οποία, αδύνατα, σκελετωμένα μοντέλα πόζαραν κάτω από τον τίτλο «Το Τέλειο Σώμα». Η εταιρεία αναγκάστηκε προκειμένου να ηρεμήσει τους χιλιάδες αγανακτισμένους καταναλωτές να αποσύρει το λεκτικό ενώ διάφορες εταιρείες γυναικείων προϊόντων έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις μέσα από διαφημιστικές ενέργειες στις οποίες παρουσίασαν ένα πιο καθολικά αποδεκτό «τέλειο σώμα», όλων των μεγεθών και αναλογιών.

Κατά καιρούς όμως και η αγαπημένη κούκλα των μικρών κοριτσιών, η Barbie, έχει βρεθεί στο στόχαστρο φεμινιστριών και όχι μόνο. Η ξανθιά καλλονή φαίνεται ότι αποτελεί ένα κακό πρότυπο για τα παιδιά καθώς τους μαθαίνει ότι συνώνυμο της λέξης κούκλας είναι οι τέλειες αναλογίες, η αψεγάδιαστη επιδερμίδα, τα ξανθά μαλλιά, τα ανοιχτά μάτια. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες για την αποδέσμευση των γυναικών από πρότυπα ομορφιάς που πολλές φορές οδηγούν μικρά κορίτσια σε ακραίες συμπεριφορές, έρχεται να προστεθεί και ένας άντρας καλλιτέχνης και ερευνητής, ο Nickolay Lamm, ο οποίος προσπαθεί να περάσει το δικό του μήνυμα με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Lammily: η κούκλα απάντηση στην αψεγάδιαστη Barbie
Lammily: η κούκλα απάντηση στην αψεγάδιαστη Barbie

Ο Nickolay, λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις αντιδράσεις από τις κούκλες τύπου Barbie, λίγο καιρό πριν, ξεκίνησε μία καμπάνια χρηματοδότησης από τον κόσμο, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα και να λανσάρει στην αγορά τη δική του κούκλα, την Lammily, η οποία εμφανισιακά βρίσκεται πιο κοντά με τις καθημερινές γυναίκες του σήμερα. Σχεδίασε λοιπόν μία κούκλα η εικόνα της οποίας απέχει κατά πολύ από αυτή της Barbie καθώς έχει ρεαλιστικό σώμα ενός 19χρονου κοριτσιού, με τατουάζ, σημάδια, φακίδες και ραγάδες.

Σκοπός του είναι να μεταδώσει στα κορίτσια το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να αναγκάζονται να ακολουθήσουν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς καθώς και το γεγονός ότι μία κοπέλα μπορεί να είναι όμορφη και αποδεχτή χωρίς να έχει τις τέλειες αναλογίες. Σύμφωνα με τον Nickolay «το μέτριο είναι όμορφο». Η κούκλα του αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή με ιδιαίτερη θέρμη από γονείς οι οποίοι έσπευσαν να διαθέσουν χρήματα προκειμένου να υλοποιηθεί το πρότζεκτ και να προστεθεί στη συλλογή των παιδιών τους μίας περισσότερο «αληθινή κούκλα». Περίπου 17.000 κούκλες πρόκειται να παραχθούν και να αποσταλούν στους ανθρώπους που συμμετείχαν στο crowd funding από τις 28 Νοεμβρίου.

Ειδικά αυτοκόλλητα θα αποκαλύπτουν τις ατέλεις του σώματος
Ειδικά αυτοκόλλητα θα αποκαλύπτουν τις ατέλεις του σώματος

Η κούκλα κοστίζει μόλις 25 δολάρια ενώ πέρα από τα βασικά αξεσουάρ, τα κορίτσια μπορούν να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή αυτοκόλλητα με όλες τις πιθανές ατέλειες: φακίδες, ελιές, ραγάδες, κυταρρίτιδα κ.ο.κ. Με την κούκλα αυτή ο καλλιτέχνης πιστεύει ότι τα κορίτσια θα αισθάνονται πολύ πιο όμορφα καθώς κάθε φορά που θα παίζουν μαζί τους θα νιώθουν σαν να την γνωρίζουν γιατί μοιάζει περισσότερο στις ίδιες αλλά και στους ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντός τους.

Lammily: αναλογίες πιο κοντά στις πραγματικές γυναίκες
Lammily: αναλογίες πιο κοντά στις πραγματικές γυναίκες

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αντιδράσεις κοριτσιών όταν ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με τις κούκλες Lammily ενώ περισσότερες πληροφορίες για το συνολικό έργο του καλλιτέχνη μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *