Είναι γεγονός ότι δύο στα τρία ζευγάρια ζουν μαζί πριν να τελεστεί το Μυστήριο του γάμου. Μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί πλέον ταμπού και κοινωνικά κατακριτέο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά πριν κάνετε αυτό το βήμα.
Γιατί;
Έχει διαφορά το μετακομίζουμε γιατί θέλουμε να δοκιμαστούμε πριν το γάμο και άλλο γιατί βολεύει για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Και αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίστε τόσο εσείς μέσα στο μυαλό σας όσο και σε σχέση με τις προθέσεις του συντρόφου σας. Οι συγκάτοικοι έχουν άλλη ψυχολογία και συμπεριφορά από ένα ζευγάρι που μοιράζεται την καθημερινότητα του.
Παιδιά;
Η συμβίωση πάει πακέτο με την προοπτική του γάμου και η προοπτική του γάμου σχεδόν πάντα συνοδεύεται από το πλάνο για την απόκτηση παιδιών. Μιλήστε ανοιχτά με τον σύντροφο σας αν η απόφαση σας να μείνετε μαζί σημαίνει ότι ακόμη και ο ερχομός ενός παιδιού είναι στα καλοδεχούμενα ενδεχόμενα.
Οικονομικά;
Τα χρήματα είναι μια από τις βασικές αιτίες έντονων καβγάδων στην κοινή ζωή ενός ζευγαριού. Θέστε από την αρχή τους κανόνες διαχείρισης των οικονομικών σας: θα μοιράσετε τους λογαριασμούς ή θα υπάρχει κοινό ταμείο, πόσα θα βάζει ο καθένας σε αυτό, θα σημειώνετε σε κάποιο χαρτί τα έξοδα που καλύπτει ο καθένας ή αυτός που βγάζει περισσότερα θα συνεισφέρει και περισσότερα. Μην αμελήσετε να έρθετε σε μια συμφωνία εξαρχής. Είναι ένα λεπτό ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα.
Πού;
Η αλήθεια είναι ότι η ιδανική εκδοχή είναι να μετακομίσετε σε ουδέτερο έδαφος και όχι στο σπίτι του ή αντίστοιχα αυτός στο δικό σας. Αλλά πολλές φορές παρασυρόμαστε, ειδικά όταν ένας από τους δυο είναι ιδιοκτήτης, και μετατρέπουμε την πρώην εργένικη φωλιά σε αφετηρία της νέας, κοινής ζωής μας. Αυτή η συνθήκη αν οδηγήσει σε γάμο είναι ευτυχής. Αν όχι η κατάσταση είναι κάπως άβολη καθώς ο ένας υποχρεούται να τα μαζέψει και να φεύγει. Ατάκες όπως «έξω από το σπίτι μου» και «μέχρι αύριο να έχεις μαζέψει τα πράγματα σου» είναι συνήθεις και επίπονες για τον συναισθηματικό κόσμο αυτού που πρέπει να μετακομίσει.
Ειλικρίνεια;
Πολλές φορές γινόμαστε διστακτικοί να εκφράσουμε στο σύντροφο μας τι πραγματικά μας ενοχλεί, τι μας καταπιέζει ή τι μας αρέσει. Φοβόμαστε μην τν «τρομάξουμε», αντιδράσει και θεωρήσει ότι δεν ταιριάζετε. Ακριβώς για να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στη σχέση που έχουμε οφείλουν και οι δυο πλευρές να θέσουν τα όρια τους και να κάνουν τις υποχωρήσεις τους ώστε με απόλυτα ανοιχτά χαρτιά να αποφασίσουν να παντρευτούν.
Ελευθερία;
Είστε έτοιμες να δεχθείτε ότι συμβίωση δεν σημαίνει απόλυτη ταύτιση καθημερινών δραστηριοτήτων; Δεν είναι απαραίτητο να κάθεστε κάθε βραδύ μαζί στο σπίτι ούτε να τον περιμένετε ξύπνια πότε θα γυρίσει από την έξοδο με τους φίλους του, ούτε να κάθεστε στο ίδιο δωμάτιο του σπιτιού συνεχώς και να συζητάτε. Και όχι, δεν μπορείτε απλά να ανοίγετε την πόρτα του μπάνιου και να μπαίνετε μέσα για να πάρετε το ασετόν σας. Όσο πιο ελεύθεροι αισθάνεστε τόσο θα αναζητάτε ο ένας τον άλλον. Ελευθερία και σεβασμό στο χρόνο και χώρο του άλλου.
Πηγή: in.gr