25/11/2024

Σε προϊστορικούς οικισμούς της Αργολίδας γίνεται έρευνα με το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος

0

Σε προϊστορικούς οικισμούς της Αργολίδας γίνεται έρευνα με το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Κατάδυση σε προϊστορικούς οικισμούς της Αργολίδας από το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφοςΤα προϊστορικά τοπία που βρίσκονται βυθισμένα στον Αργολικό Κόλπο θα εξερευνήσει τον Αύγουστο αποστολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης με το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο, που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό να εντοπίσουν ίχνη από τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό, στο σπήλαιο «Φράγχθι», στα βόρεια του κόλπου της Κοιλάδας Αργολίδας, που κατοικήθηκε για χιλιάδες χρόνια.

Η αποστολή «Terra Submersa» είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του μουσείου Laténium του Νεσατέλ (Ελβετία), της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της εταιρείας Planet Solar.

Στο τέλος της ύστερης εποχής των παγετώνων, περίπου πριν από 20.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι είναι σήμερα.

Το σπήλαιο «Φράγχθι», στα βόρεια του κόλπου της Κοιλάδας Αργολίδας, θεωρείται ως ιδανικός τόπος για τη μελέτη υποθαλάσσιων προϊστορικών τοπίων, καθώς κατοικήθηκε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, επισημαίνει ο Τζούλιεν Μπεκ, ερευνητής του τμήματος κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και επικεφαλής της αποστολής. 

Η αποστολή Terra Submersa χρονικά χωρίζεται σε δύο ενότητες: Το διάστημα από 1 έως 8 Αυγούστου και με διαδοχικούς σταθμούς στα λιμάνια της Ερέτριας, του Πειραιά και του Ναυπλίου, είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση και προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου της Γενεύης, στον Αργολικό Κόλπο.

Το καθαρά ερευνητικό έργο της αποστολής θα διεξαχθεί από 11 έως 22 Αυγούστου, στην Κοιλάδα Αργολίδας και θα περιλαμβάνει υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες, αναλύσεις αποτελεσμάτων κ.α., με τη συνεργασία ελβετών και ελλήνων ερευνητών.

Βάση της επιστημονικής ομάδας που θα διεξάγει τις υποθαλάσσιες έρευνες, θα είναι το MS Tûranor PlanetSolar, το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν στον κόσμο, που θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για δεύτερη φορά, μετά την αποστολή DeepWater του 2013.

Το σκάφος χρησιμοποιεί για την κίνησή του ηλιακή ενέργεια, η οποία συλλέγεται από ηλιακά πάνελ εμβαδού 512 τετ. μέτρων.

Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες ερευνών για να οριστικοποιηθούν οι διαστάσεις και το ιδανικό σχέδιο ενός σκάφους του οποίου βασικός σκοπός είναι να διασχίσει τις θάλασσες από άκρη σ’ άκρη. Για την ναυπήγησή του που διήρκεσε 14 μήνες, απαιτήθηκαν 64.000 ώρες εργασίας, ενώ δαπανήθηκαν περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Η χρήση ανθρακονημάτων στη δομή αυτού του φουτουριστικού σκάφους το καθιστά ελαφρύ και ανθεκτικό. Τα 512 τ.μ. φωτοβολταϊκών πάνελ τροφοδοτούν έξι συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ως σήμερα κινητή μπαταρία στον κόσμο, για μη στρατιωτική χρήση. Όταν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, το σκάφος μπορεί να πλεύσει μέχρι και 72 ώρες στο απόλυτο σκοτάδι.

Το PlanetSolar θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη διεξαγωγή γεωφυσικών μετρήσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναδομήσουν την τοπογραφία των πρώην παράκτιων περιοχών και να εντοπίσουν πιθανά ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας. Το ερευνητικό έργο περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής (βυθόμετρο multi-beam, sidescan σόναρ, GPS κλπ).

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *