18/10/2024

Δείτε ποιες τροφές σας πειράζουν!

0

Δείτε ποιες τροφές σας πειράζουν!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Μπορεί για κάποιους  ορισμένες τροφές να αποτελούν βάλσαμο και για άλλους να είναι φαρμάκι.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία το  40-50% του πληθυσμού πάσχει από κάποια τροφική δυσανεξία εκ των οποίων το 85% αυτών δεν το γνωρίζει, με συνέπεια να εξακολουθεί να καταναλώνει τα τρόφιμα που τους «πειράζει» .
Η νόσος προτιμά τις γυναίκες, πιθανώς λόγω ορμονικών διαταραχών, καθώς πολλά χημικά συστατικά στις τροφές μιμούνται τις ορμόνες.
Τι είναι η τροφική δυσανεξία;
Όπως εξηγεί ο Βιοπαθολόγος- Μικροβιολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος η τροφική δυσανεξία είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν διαθέτει ορισμένα ένζυμα, απαραίτητα για να χωνέψουν συγκεκριμένες τροφές και έτσι αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά τους συστατικά και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες.
Την ίδια στιγμή ο οργανισμός συχνά αντιδρά αμυντικά στο συστατικό που αντιλαμβάνεται ως «εχθρική τροφή», οπότε αν η διαδικασία αυτή γίνεται συχνά (όσο συχνά καταναλώνουμε την συγκεκριμένη τροφή) σταδιακά εξασθενεί.
Συχνότερα εμφανίζεται η δυσανεξία στην λακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί καθώς στην φρουκτόζη, δυσκολία να χωνέψει κανείς τόσο φρούτα όσο και λαχανικά. 
Στη μαγιά όπως δεν τρώει κανείς μαγιά αλλά και στην γλουτένη –συναντάται σε ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά.
Οποιοδήποτε άτομο το οποίο μπορεί να είναι ή να μην είναι αλλεργικό σε τροφές, να έχει ή να μην έχει αλλεργικούς συγγενείς πρώτου βαθμού. Η δυσανεξία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να εξελιχθεί γρήγορα ή αργά.
Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η τροφική δυσανεξία είναι  μεταξύ άλλων σωματικά αλλά και ψυχικά:  πονοκέφαλοι, χρόνια κόπωση αίσθηση αδυναμίας, αϋπνία, χρόνιος βήχας, άφθες, ιγμορίτιδα, ναυτία ή αηδία για ορισμένα τρόφιμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κολικοί, δυσπεψία μετά το φαγητό, σπασμοί ή πόνοι στο υπογάστριο.
 τεστ δυσανεξίας
Καθώς δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για την αντιμετώπιση της τροφικής δυσανεξίας, το καλύτερο που μπορεί να κάνει όποιος γνωρίζει ποια ακριβώς τροφή τον «πειράζει» είναι να την αποφύγει.
Σύμφωνα με τον κ.Αποστολακόπουλο αν δυσκολευόμαστε να την εντοπίσουμε, η λύση βρίσκεται το τεστ τροφικής δυσανεξίας το οποίο μπορεί να γίνει με τη λήψη μικρής ποσότητας αίματος και ελέγχει άμεσα 51 τροφές της καθημερινής διατροφής.
Μέσω υπολογιστή προκύπτει η ανάλυση των αποτελεσμάτων και ο βαθμός αντίδρασης του οργανισμού στην κάθε ουσία. Το κόστος του τεστ κυμαίνεται από 100 έως 350 ευρώ.
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *