Λιγότερα μέτρα ακόμα και από το Τσερνομπίλ;
Στην έκθεση οι ειδικοί του ΟΗΕ σημειώνουν ότι η ένταση της ακτινοβολίας στην Ιαπωνία ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνη στο Τσερνομπίλ το 1986. Ο γερμανός ειδικός συγκρίνοντας τις αντιδράσεις των ιαπωνικών και σοβιετικών, τότε, αρχών τονίζει ότι «εκ των υστέρων πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Μόσχα είχε τότε τηρήσει με περισσότερη ευλάβεια τους διεθνούς κανόνες αντιμετώπισης πυρηνικών καταστροφών.
Ενώ οι διεθνείς κανόνες θέτουν το όριο της ετήσιας ακτινοβολίας του πληθυσμού στο 1 μιλισίβερτ, οι σοβιετικές αρχές εκκένωσαν τους ανθρώπους από περιοχές όπου καταγράφηκε ακτινοβολία από 1 μέχρι και 5 μιλισίβερτ, ενώ περιοχές με 12 μιλισίβερτ εγκαταλείφθηκαν εντελώς. Σε αντίθεση, στην Ιαπωνία ζητούν σήμερα ακόμα και έγκυες γυναίκες και οικογένειες και παιδιά σε περιοχές με ετήσια ακτινοβολία μέχρι και 20 μιλισίβερτ. Ο Χάιντς Σμίταλ είναι οργισμένος: «Όλα αυτά “νομιμοποιούνται“ τώρα με την έκθεση του ΟΗΕ, η οποία θεωρεί ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία».
Δεν ανησυχούν οι ειδικοί του ΟΗΕ
Με τον γερμανό ειδικό συμφωνεί και ο Ιάπωνας δημοσιογράφος και συγγραφέας Φουκουμότο Μασαό: οι αρχές «θέλουν η ζωή στην Ιαπωνία να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην καθημερινότητα». Ο Ιάπωνας συλλέγει στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους βρεφών στις πληγείσες περιοχές και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θνησιμότητα το πρώτο έτος ζωής των βρεφών στις περιοχές αυτές, αυξήθηκε κατά 13% ήδη τους πρώτους 9 μήνες μετά το πυρηνικό ατύχημα. Η έκθεση του ΟΗΕ είναι ωστόσο καθησυχαστική. Ακόμα και η αύξηση των κυστών κατά 40% που καταγράφηκαν σε παιδιά. αποδίδεται στις εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις με εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα και όχι στις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ραδιενέργειας μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα.
Πηγή: skai.gr