Προς νέο Κώδικα Δεοντολογίας με βαριές καμπάνες οδεύει η Βουλή, όπως αποφασίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας στη χθεσινή συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν δύο προτάσεις–προσχέδια για τη σύνταξη ενός Κώδικα Δεοντολογίας βουλευτών από τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργο Σούρλα και από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση.
Και στις δύο προτάσεις, γίνεται αναφορά σε αντίστοιχους Κώδικες ηθικής και δεοντολογίας που έχουν υιοθετήσει πολλά ξένα Κοινοβούλια, όπως αυτά της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, αλλά και της Νοτίου Αφρικής ή της Ινδίας.
Μάλιστα, η κα Ρεπούση πρότεινε τη θέσπιση 4 κλιμακωτών ποινών για τους «άτακτους» βουλευτές που θα ξεκινά από τη δημόσια απολογία στον Πρόεδρο της Βουλής ή τον Τύπο, θα συνεχίζει με τηναφαίρεση επιδομάτων του βουλευτή, θα προβλέπει ακόμη και καταβολή αποζημίωσης από τον βουλευτή και, τέλος, θα φθάνει έως και την προσωρινή αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας.
Στην πρόταση του κ. Σούρλα, εξάλλου, περιέχονται διατάξεις που αναφέρονται στους «αναγνωρισμένους κανόνες ηθικής και ευπρέπειας», θεσπίζοντας υποχρεώσεις που ξεκινούν από τις ενδυματολογικές επιλογές των βουλευτών και το τι είδους δώρα μπορούν να δέχονται ή να απορρίπτουν (με υπόδειγμα μάλιστα, δήλωσής τους προς τη Βουλή) και φθάνουν στην καταγγελία «οποιασδήποτε προσπάθειας χρηματισμού ή εκφοβισμού των ιδίων και των οικογενειών τους».
Οι προτάσεις του κ. Σούρλα και της κ. Ρεπούση είναι ήδη στη διάθεση των βουλευτών, ενώ η επί της ουσίας συζήτηση αναμένεται σε προσεχείς συνεδριάσεις.