18/10/2024

Πετρέλαιο θέρμανσης με μείωση 15% στον ΕΦΚ αναμένεται να ζητήσει το ΥΠΟΙΚ

0

Πετρέλαιο θέρμανσης με μείωση 15% στον ΕΦΚ αναμένεται να ζητήσει το ΥΠΟΙΚ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Το υπουργείο Οικονομικών, υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο που απέστειλε χθες στην τρόικα, αίτημα μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% ή από τα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ.

Αν περάσει το αίτημα η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πέσει κατά 4 λεπτά το λίτρο για όλους.

Επιπρόσθετα οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα μπορούν να προσδοκούν μείωση της τιμής στα 91 -92 λεπτά το λίτρο, δηλαδή στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2012.

Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα διευρυνθούν και παράλληλα σχεδιάζεται να λάβουν προκαταβολικά το ένα τέταρτο της αυξημένης επιστροφής των 34-35 λεπτών το λίτρο (από 28 λεπτά πέρυσι).

Το βασικό επιχείρημα, είναι ότι αν μειωθεί ο ΕΦΚ κατά 15% και αντί με 33 λεπτά το λίτρο επιβαρύνει με 28 λεπτά το λίτρο τη λιανική τιμή, η διαφορά των 4 λεπτών που θα προκύψει στην τελική τιμή, δεν οδηγεί σε άρση του «μπλόκου» στο λαθρεμπόριο στο οποίο στόχευε η εξίσωση των δύο φόρων.

Παράλληλα, μετά την πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 70% πέρυσι, την οποία επισημαίνει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τη χασούρα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, η μείωση του φόρου κατά 15% εκτιμάται πως θα έχει τουλάχιστον ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης που θα προκαλέσει.

Πηγή: star.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *