22/11/2024

Πώς θα θωρακίσετε το password

0

Πώς θα θωρακίσετε το password

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Το να παραβιάσει κάποιος το account του email, του facebook ή ακόμα και της τράπεζάς μας είναι πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι για εμάς να εξασφαλίσουμε πως αυτό δε θα συμβεί.
Κανείς δεν είναι ασφαλής στην εποχή των αυτόματων προγραμμάτων hacking και των πιτσιρικάδων που έχουν άφθονο χρόνο και όρεξη για ψηφιακούς βανδαλισμούς ή κλοπές. Όπως έδειξε έρευνα του περιοδικού Wired πριν από λίγους μήνες, είναι συχνότατη η παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέσω χακαρισμένων λογαριασμών email, κυρίως επειδή οι χρήστες βάζουν το ίδιο password σε πολλά sites και συνδέουν τους λογαριασμούς μεταξύ τους.

Και μην πιστεύετε πως τα email σας ή οι εικόνες σας είναι πολύ βαρετά για να ενδιαφέρουν τον κάθε χάκερ. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο, απλώς κάνουν «προπόνηση» σε εύκολους στόχους σαν εμάς προτού ανεβούν κατηγορία σε δυσκολότερες αποστολές, ελπίζοντας ότι κάποτε θα «μπουν» στην Bank of America ή το Πεντάγωνο. Στο μεταξύ διαγράφουν χιλιάδες email ανυποψίαστων χρηστών και σβήνουν οικογενειακές φωτογραφίες. Σαν να έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας στο κέντρο και να πέσει θύμα τυχαίου εμπρησμού. Τόσο απλά.

Μάθετε ακόμη ότι: Η Google «διαβάζει» και μαθαίνει…

Απλές οδηγίες προστασίας:

– Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο password παντού. Όποιος το ανακαλύψει θα έχει πρόσβαση σε όλα τα account σας.

– Μην επιλέγετε κανονικές λέξεις (π.χ. «dog», «house», «automobile»). Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ελληνικές λέξεις κολλημμένες μεταξύ του π.χ. LeoforosΚifisiasΚaiΜesogeion

– Μην αντικαθιστάτε τα γράμματα με προφανή σύμβολα και αριθμούς π.χ. p455w0rd ή @8ina. Τα προγράμματα cracking θα το βρουν αμέσως.

– Μην επιλέγετε μικρά password. Οτιδήποτε κάτω από 8 χαρακτήρες είναι ευάλωτο. Χρησιμοποιείστε το μεγαλύτερο που μπορείτε να θυμηθείτε.

– Ενεργοποιείστε την επαλήθευση σε 2 βήματα όπου αυτή υπάρχει (η Google το προσφέρει). Οποτεδήποτε προσπαθήσετε να κάνετε login από ξένο υπολογιστή ή άλλη πόλη, το σύστημα θα ζητήσει επιπλέον στοιχεία ή θα στείλει SMS στο κινητό σας.

– Δώστε λάθος απαντήσεις στις security questions. Το πρώτο σας αυτοκίνητο μπορεί να το έχετε αποκαλύψει στο facebook, το όνομα του σκύλου σας το γνωρίζουν μάλλον όλοι. Γιατί όχι FerrariF40 και KonstantinosPalaiologos αντίστοιχα;

– Οι χάκερ «αλιεύουν» ονόματα και διευθύνσεις από τον τηλεφωνικό κατάλογο ή άλλες υπηρεσίες whitepages. Κάντε αίτηση να αφαιρεθεί η εγγραφή σας.

– Δημιουργήστε μια κρυφή, μοναδική διεύθυνση email που δεν θα εισάγετε πουθενά, δεν θα θυμίζει το όνομά σας, και που θα χρησιμοποιείτε μόνο για περιπτώσεις password reset ή retrieve. Αν ο χάκερ έχει πρόσβαση σε έναν λογαριασμό, θα αποκτήσει και σε άλλους καθώς οι πληροφορίες για το reset πιθανότατα θα σταλούν στον παραβιασμένο.

Πηγή: aggoureos.com

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *