Η αλήθεια είναι όμως, πως από τον λίγο ύπνο υποφέρει όλος ο οργανισμός και μάλιστα σημαντικά του μέρη και λειτουργίες, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, ο μεταβολισμός, το ανοσοποιητικό σύστημα, η μνήμη και η δυνατότητα εκμάθησης.
Ως αποτέλεσμα, επηρεάζονται δραστικά η δημιουργικότητα, η παραγωγικότητα, η συναισθηματική σταθερότητα και άλλες πνευματικές διαδικασίες.
Ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, επισημαίνουν ακόμα ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης και κατάχρησης ουσιών, ειδικά σε άτομα που υποφέρουν από τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Όπως λέει στους New York Times η Αν Ζερμέιν, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο, τα άτομα με μετατραυματικό στρες τείνουν να ξαναζούν την τραυματική τους εμπειρία στον ύπνο τους, κάτι που κρατά τον εγκέφαλο σε υπερδιέγερση.
Επίσης, μία άλλη κατηγορία ανθρώπων που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου είναι οι ηλικιωμένοι. «Οι κιρκαδικοί ρυθμοί μειώνονται όσο μεγαλώνουμε», εξηγεί ο Τίμοθι Μονκ, υπεύθυνος για μία μακροχρόνια έρευνα ύπνου στο Δυτικό Ψυχιατρικό Ινστιτούτο. Ο ίδιος λέει ότι τα άτομα αυτά βελτιώνονται ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες, όπως να κοιμούνται και να ξυπνούν την ίδια ώρα, να αποφεύγουν την καφεΐνη, τους θορύβους, τα φώτα κλπ.
Η έλλειψη ύπνου ευνοεί και την παχυσαρκία, καθώς πέφτουν τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης, που λέει στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει, ενώ αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης που ανοίγει την όρεξη. Ακόμα, ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός. Όπως λένε οι ειδικοί, αν το άτομο δεν ασκείται και δε μειώνει την κατανάλωση θερμίδων, τότε μπορεί να πάρει και πέντε κιλά τον χρόνο.
Μία ακόμα σημαντική αρνητική επίδραση της έλλειψης ύπνου είναι στη διαδικασία επεξεργασίας της γλυκόζης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση διαβήτη Τύπου 2.
Επίσης, αυξάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά, καθώς και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, όπως κατέδειξαν μελέτες σε 24.000 γυναίκες στην Ιαπωνία.
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά και τα παιδιά, καθώς μειώνεται η έκκριση της αυξητικής ορμόνης, που συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου.