Να εκτονώσει το κλίμα αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης επιδιώκει με σειρά κινήσεων ο πρωθυπουργός ενόψει και της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου-σκούπα στη Βουλή από τον Γιάννη Στουρνάρα.
Η πρόσκληση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να παραστούν μαζί του στο Ζευγολατιό Κορινθίας σε μια επίσκεψη που επιδιώκει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των οδικών έργων, αποτελεί την πιο συμβολική κίνηση του πρωθυπουργού για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις κυβερνητικές έριδες των τελευταίων ημερών. Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται πως θα συμβάλουν η αποδοχή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και η ενσωμάτωσή τους στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, καθώς και η απογευματινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχτηκε την πρόταση, ενώ τον Φώτη Κουβέλη που βρίσκεται σε επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα εκπροσωπήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.
Ωστόσο η όποια εκτόνωση δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, αφού οι γενεσιουργές αιτίες της κρίσης των τελευταίων ημερών εξακολουθούν να υφίστανται. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει να πιέζει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη μείωση εδώ και τώρα του ΦΠΑ στην εστίαση, έστω και αν δεν καταθέσει σχετική τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο.
Αντιθέτως, τροπολογία θα καταθέσει με τις προτάσεις του για την ανεργία, αν αυτές δεν γίνουν αποδεκτές στο πολυνομοσχέδιο Στουρνάρα. Πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως ένα άρθρο ώστε να διευκολυνθούν οι εταίροι της ΝΔ, αλλά και οι γαλάζιοι βουλευτές να υπερψηφίσουν χωρίς αντιρρήσεις σε επιμέρους παραγράφους. Πίσω από την κρίση για τον ΦΠΑ, ωστόσο, υποκρύπτονται βασικά στρατηγικά προβλήματα της κυβέρνησης.
Πρώτον, το αδιέξοδο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καθώς ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται κερδισμένος από τη συγκυβέρνηση αποκομίζοντας τα οφέλη ενώ τα άλλα δύο κόμματα εισπράττουν κυρίως κόστος, γεγονός που τροφοδοτεί και έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.
Δεύτερον, στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, με τη σύσκεψη των αρχηγών να υποκαθιστά το Υπουργικό Συμβούλιο. Η λειτουργία αυτή πέραν του ότι κινείται στα όρια των θεσμών δημιουργεί προβλήματα στο ρόλο του πρωθυπουργού, καθώς υπάρχουν παραδείγματα που οι υπουργοί αναφέρονται στους αρχηγούς των κομμάτων τους και όχι στον πρόεδρο της κυβερνήσεως, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας.
Τρίτον, στο γεγονός ότι εξακολουθώντας να συμμετέχουν στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν κατορθώνουν -τουλάχιστον ακόμα- να δημιουργήσουν «αφήγημα» γιατί να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές. Ο φόβος για εκλογική ήττα οδηγεί τις ηγεσίες των δύο κομμάτων σε παλινωδίες, οι οποίες με τη σειρά τους αποδυναμώνουν περισσότερο τα συγκεκριμένα κόμματα.
Τέταρτον, η όξυνση των προβλημάτων της κοινωνίας και τα οικονομικά αδιέξοδα οδηγούν σε όξυνση των αντιθέσεων τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και στο εσωτερικό των κομμάτων που την απαρτίζουν, παρότι η εξουσία εξακολουθεί και δρα συνεκτικά.
Εκ των πραγμάτων η συζήτηση πλέον θα μεταφερθεί στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, στις πολιτικές της -πάντα στα όρια που επιτρέπει η τρόικα- και στις αλλαγές προσώπων κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό. Αυτό άλλωστε επεδίωκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτοντας το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση.
Πηγή: Real.gr