Στους δυο προϊσταμένους της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, το δικαστήριο πρότεινε 10 και 15 χρόνια κάθειρξη. Στους δύο τελευταίους το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι θα αφεθούν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, μέχρι την δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, μετά από πέντε μήνες δίκης, έκρινε σήμερα ένοχους για την υπόθεση του σκανδάλου υπεξαίρεσης στον Δήμο της πόλης, τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια και τον πρώην ταμία του Δήμου – και κεντρικό κατηγορούμενο – Παναγιώτη Σαξώνη καθώς και τους δυο προϊσταμένους της οικονομικής υπηρεσίας.
Ο Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών δημοσίων , και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια κατ’ εξακολούθηση στην υπεξαίρεση ενώ ο Μιχάλης Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και απλή συνδρομή σε πλαστογραφία.
Αθώοι κρίθηκαν οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θόδωρος Αθανάθαρος.
Το δικαστήριο επίσης όρισε το συνολικό ποσό της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης στο ποσό των 21,1 εκατ. ευρώ.
Στην ετυμηγορία τους οι δικαστές ανέδειξαν ως κεντρικούς πρωταγωνιστές το δίδυμο Παπαγωργόπουλου- Λεμούσια.
«Δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους», είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Λεμούσιας ξέσπασε στο εδώλιο, φωνάζοντας ότι είναι «αθώος». «Εδώ μέσα χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη», είπε.
Οι υπόλοιποι δέκα αθωωθέντες χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι ξέσπασαν σε κλάματα.
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να αναγνωριστεί στον ταμεία του δήμου Π. Σαξώνη το ελαφρυντικό ότι συνεργάστηκε με τις αρχές για να εξιχνιαστεί η υπόθεση, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις πρότεινε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα αιτήματα των κατηγορούμενων για ελαφρυντικά, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας της έδρας να προτείνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για Παπαγεωργόπουλο, Λεμούσια και Σαξώνη.
Αναλυτικά ο εισαγγελέας πρότεινε για Σαξώνη ισόβια κάθειρξη, κάθειρξη 8 ετών και φυλάκιση τριών ετών, και χρηματική ποινή 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
Για τον Παπαγεωργόπουλο πρότεινε ισόβια κάθειρξη, για το Λεμούσια ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση ,ενώ για τους δυο προϊσταμένους της ταμειακής υπηρεσίας κάθειρξη 12 και 17 χρόνια αντίστοιχα.
Ξύπνησε η δικαιοσύνη το 2013, το 2012 συνέλαβαν τον Τσοχατζόπουλο. Τόσα χρόνια η δικαιοσύνη τι έκανε; Και τα λεφτά που καταχρώνται κατά καιρούς οι πολιτικοί θα επιστρέψουν στον ελληνικό λαό; Γελάτε; Εμ τι άλλο να κάνετε;
ante na pairnoun seira kai oi allo