22/11/2024

10 πράγματα που ενοχλούν τους φίλους σας στο Facebook (και δεν σας τα λένε)

0

10 πράγματα που ενοχλούν τους φίλους σας στο Facebook (και δεν σας τα λένε)

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Αν είστε χρήστης του Facebook θα συμφωνήσετε ότι δύσκολα θα περάσει μία μέρα που οι δραστηριότητες κάποιου φίλου σας δεν θα σας εκνευρίσουν. Μπορεί, βέβαια, να είστε και εσείς μία από αυτούς που κάνουν συνεχώς ενοχλητικά posts και που γεμίζουν τους τοίχους των φίλων τους… με άχρηστες πληροφορίες.

Ποιος είπε ότι οι καλοί τρόποι και η διακριτικότητα περιττεύουν στην εποχή των social networks; Δείτε δέκα -τουλάχιστον- ατοπήματα που μπορεί να κάνετε στο Facebook και να διστάζουν να σας επισημάνουν οι φίλοι σας.

Η βασίλισσα της πληροφορίας

Μπαίνετε στο Facebook γιατί χαίρεστε να μαθαίνετε τα νέα των φίλων σας. Όταν όμως στα νέα αυτά περιλαμβάνεται το γεύμα κάθε ώρας της ημέρας σας, μαζί με φωτογραφία, το ότι πρέπει να κλείσετε ραντεβού για κομμωτήριο ή το ότι πήρατε επιστροφή 3 ευρώ από την πιστωτική σας… οι πληροφορίες περιττεύουν. Μία γυναίκα, πρόσφατα, πόσταρε τις διαστολές της μήτρας της, ανά πεντάλεπτο, λίγο πριν γεννήσει. Το μόνο που καταφέρνουν τέτοιες πληροφορίες είναι να φέρνουν τους φίλους σας σε δύσκολη θέση –καλύτερα, λοιπόν, να τις αποφεύγετε.

Η βασίλισσα του δράματος

Αποφύγετε τα ασαφή, παθητικά-επιθετικά σχόλια όπως: «Γιατί οι άνθρωποι μιλούν πίσω από τις πλάτες των άλλων; Τώρα ξέρω ποιοι είναι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ φίλοι». Είναι σαφές ότι τέτοια ποσταρίσματα απευθύνονται σε κάποιους από τους φίλους σας στο Facebook, τους οποίους δεν θέλετε να ονοματίσετε. Καλά θα κάνετε να μην ξεκινάτε ή διαιωνίζετε καβγάδες μέσω Facebook, γιατί δείχνετε ότι «το παίζετε» θύμα. Αν θέλετε να λύσετε τα προβλήματά σας με τους φίλους σας, κάντε το εκτός δικτύου, κι αν δεν σας νοιάζει να διαλύσετε κάποια φιλία, αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το μάθουν όλοι σας οι γνωστοί.

Προσβλητικά posts

Αν η μικρή φωνούλα στο πίσω μέρος του μυαλού σας φωνάζει «μην το ποστάρεις»… ε, μην το κάνετε. Μπορεί αυτό που θα γράψετε πραγματικά να ενοχλήσει κάποιον, ακόμα κι αν το εννοείτε χιουμοριστικά. Μην ξεχνάτε ότι οι φίλοι σας δε μπορούν να ακούσουν τον τόνο της φωνής σας όταν γράφετε κάτι στο Facebook και έτσι κάποιο σχόλιό σας μπορεί να εκληφθεί με εντελώς διαφορετικό νόημα. Αν, λοιπόν, δεν είστε βέβαιη για κάποιο σχόλιο, αποφύγετε να το κάνετε και προτιμήστε, αν θέλετε να αστειευτείτε για κάτι, να το κάνετε μέσω προσωπικού μηνύματος.

Μην ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών τους

Και επίσης, μην κάνετε tag τα παιδιά των άλλων σε φωτογραφίες. Ακόμα κι αν πρόκειται για φωτογραφίες από το πάρτι του γιου σας, που θέλετε να δουν οι συγγενείς σας στην Αμερική, δεν θέλουν όλοι οι γονείς να δημοσιοποιούν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο –και έχουν κάθε δικαίωμα. Για τους ίδιους λόγους που τα κοινωνικά δίκτυα δεν επιτρέπουν σε άτομα κάτω των 13 ετών να έχουν προσωπικά προφίλ, θα πρέπει και εσείς να είστε πολύ προσεκτική όταν βάζετε tags σε παιδιά άλλων. Πάντα να ζητάτε την άδειά τους πριν το κάνετε και να προσέχετε το περιεχόμενο της φωτογραφίας. Μπορεί, άθελά σας, να μοιράζεστε παραπάνω πληροφορίες από αυτές που θέλετε (ή θέλουν οι φίλοι σας), όπως το σχολείο του παιδιού, η παιδική χαρά που συχνάζει ή η διεύθυνσή του.

Μην γεμίζετε την σελίδα

Αν ποστάρετε κάθε λίγο αυτό φάγατε, πώς είναι ο καιρός, το περίεργο που έκανε ο σκύλος σας -και είναι ακόμα πρωί- σταματήσετε το! Είναι πολύ ενοχλητικό για τον καθένα να σκρολάρει στην σελίδα του και να πέφτει συνεχώς πάνω σε τέτοιες ενοχλητικές δημοσιεύσεις. Ένας άτυπος κανόνας στο Facebook είναι να μην ξεπερνάτε τα τέσσερα posts ημερησίως, εκτός κι αν σας συμβαίνει κάτι κοσμοϊστορικό ή έχετε κάτι πολύ σημαντικό να πείτε. Όσο για αυτά που ποστάρετε στους τοίχους φίλων σας, μην ξεχνάτε ότι τελικά τα βλέπουν όλοι στα Feed τους. Σκεφτείτε, λοιπόν, μήπως θα ήταν προτιμότερο κάποια πράγματα να τα στέλνετε μέσω e-mail.

Κανενός η ζωή δεν είναι τόσο τέλεια

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκουν τον εικονικό ναρκισισμό υπερβολικά ενοχλητικό. Όταν για παράδειγμα ποστάρετε πόσα χιλιόμετρα καλύψατε με το ποδήλατο, φωτογραφία με την καινούργια σας Louis Vuitton, ότι πήγατε να φάτε σε εκείνο το σούπερ-κυριλλέ εστιατόριο, ότι ο πανέξυπνος γιος σας πήρε το Lower, ότι ο άνδρας σας μαγείρεψε ένα εκπληκτικό κατσικάκι… πολλοί φίλοι σας σκέφτονται σοβαρά να σας κάνουν block.

Γελοίες φωτογραφίες

Το πώς δείχνετε σε μία φωτογραφία δημιουργεί μία συγκεκριμένη εντύπωση για εσάς ως φίλη, σύντροφο, συνάδελφο και πιθανή συνεργάτη. Με άλλα λόγια, κανείς δεν θέλει να δει τους κοιλιακούς σας και δεν δίνετε την καλύτερη εικόνα όταν σε όλες τις φωτογραφίες σας έχετε ένα ποτό στο χέρι. Δεν χάνετε κάτι, μάλιστα, να ελέγξετε φωτογραφίες σας που έχουν ποστάρει διάφοροι φίλοι σας και να αφαιρέσετε τα tags.

Προσοχή στις δημόσιες προσκλήσεις

Όταν καλείτε δημοσίως τις φίλες σας στο σπίτι για καφέ, πολλοί μπορεί να είναι αυτοί που θα αναρωτηθούν «πού είναι η δική μου πρόσκληση;» -κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, μπορεί και να ενοχληθούν. Το ίδιο ισχύει και όταν ποστάρετε φωτογραφίες από τα γενέθλια του παιδιού σας –κάποιες μαμάδες μπορεί να απορήσουν που δεν καλέσατε και τα δικά τους παιδιά, ακόμα κι αν δεν είναι στενές σας φίλες. Ακόμα κι αν δεν έχετε την πρόθεση να παραβλέψετε κάποιον, για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις, κρατήστε τις προσκλήσεις σας ιδιωτικές και προσέχετε τα Check-in που ποστάρετε, την λειτουργία αυτή που επιτρέπει στους φίλους σας να βλέπουν κάθε ώρα πού βρίσκεστε.

Όχι στα spams

Όταν ακατάπαυστα ζητάτε λεμόνια από το Farmville και την συμμετοχή των φίλων σας σε φιλανθρωπικά posts, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε μπλοκαρισμένη ή ακόμα και διαγραμμένη από κάποιους φίλους σας. Ο λόγος είναι ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να νιώσουν ότι τους «χρησιμοποιείτε» με αυτόν τον τρόπο. Προσέξτε, λοιπόν, τι ζητάτε και από ποιους –αλλά και με ποιον τρόπο.

Υπερβολικά συζητήσιμη(;)

Μπορεί να έχετε μία συγκεκριμένη άποψη για ένα θέμα, την οποία να υποστηρίζετε σθεναρά και να θέλετε να εκφράσετε δημοσίως (π.χ. για τις εκλογές) –και, εφόσον αντιλαμβάνεστε ότι με αυτόν τον τρόπο εκτίθεστε σε ένα ευρύ κοινό και όχι απλά στον στενό σας κύκλο, είστε ελεύθερη να το κάνετε. Μία τέτοια δήλωση, όμως, μπορεί να πυροδοτήσει μία ολόκληρη συζήτηση, την οποία δεν είχατε προβλέψει και η οποία μπορεί να πάρει κατευθύνσεις που δεν σας αρέσουν. Είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε «ομάδες» ανάμεσα στους φίλους σας στο Facebook και να επιλέγετε ποιες από αυτές θα έχουν πρόσβαση σε ποιες δημοσιεύσεις σας.

Πηγή:mama365.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *