Σε συνάντηση εργασίας μετείχε ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Λάμπρος Μπούκλης, την Παρασκευή 30.11.12, στην Τρίπολη, με θέμα την διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο.
Παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), του ΥΠΕΚΑ, του Υπ.Ανάπτυξης, του κ.Περιφερειάρχη, κ.κ.Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, του κ.Δημάρχου Τριπόλεως, του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και των κ.κ.Δημάρχου και Αντιδημάρχου Καθαριότητας Βέλου-Βόχας, ο Λ.Μπούκλης παρουσίασε (με εικόνες και στοιχεία) το πρόγραμμα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων (δημοτικών) που εφαρμόζει ο Δήμος Βέλου – Βόχας και την προγραμματζόμενη εξέλιξη του.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την επιστημονική καθοδήγηση του Λ.Μπούκλη, ως Συντονιστή Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στόχος αποτελεί, εντός του 2013, η κάλυψη και τοποθέτηση, σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου και των επιχειρήσεων (100% κάλυψη), καδίσκων αριθμημένων και σημασμένων (με προφανή δυνατότητα ιχνηλασιμότητας) με στόχο, κυριολεκτικά, την διαλογή στην πηγή τόσο των ανακυκλωσίμων υλικών όσο και προδιαλεγμένου οργανικού υπολείμματος για την παραγωγή λιπάσματος (κομπόστ) υψηλής ποιότητας.
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 ο Δήμος Βέλου – Βόχας, εφαρμόζει, με μεγάλη επιτυχία, ένα ανάλογο πρόγραμμα συλλογής ανακυκλωσίμων υλικών με καδίσκους που έχουν δοθεί σε κάθε ένα νοικοκυριό στην περιοχή της Ευαγγελίστριας.
Απώτεροι στόχοι, εντός της περιόδου 2013-14, για τον Δήμο, μεταξύ άλλων, αποτελούν:
1) η σύνταξη νέου πρότυπου Κανονισμού Καθαριότητας,
2) η χρέωση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά βάρος (και όχι με τα τετραγωνικά μέτρα όπου γίνεται χρέωση οικονομικά άδικα προς τους πολίτες και αντιοικολογικά, σήμερα ανά την Επικράτεια),
3) η πιστοποίηση του Δήμου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό της Ε.Ε. : EMAS,
4) η πιστοποίηση του παραγόμενου κομπόστ με το Οικολογικό Σήμα της Ε.Ε.: Ecolabel,
5) η εκτροπή και ξεχωριστή συλλογή επικίνδυνων αποβλήτων,
6) η κοστολόγηση υφιστάμενης διαχείρισης απορριμμάτων, κλπ.
Η παρουσίαση του Λ.Μπούκλη προήλθε μετά από συνεργασία, με τον κ.Δήμαρχο, τον Αρμόδιο κ.Αντιδημ/χο Καθαριότητας και με την Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου και δη με τους επιστήμονες κα Β.Κυριάκη και Δρ.Π.Βαμβάτσικο.
Η ολοκληρωμένη αυτή, υφιστάμενη και κυρίως σχεδιαζόμενη, περαιτέρω, δράση, απέσπασε κολακευτικά σχόλια, από τους παρευρισκομένους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών και Εθνικών και Περιφερειακών και Δημοτικών δομών και όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να επεκταθεί και στους 26 Δήμους της Περιφέρειας.
Αναλυτικότερα τοποθετήθηκε ο κος Γ.Κρεμλής, εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικρότησε τις δράσεις και τους στόχους του κοινού αυτού πρόγράμματος Δήμου και Περιφέρειας.
Την επομένη ημέρα Σάββατο (01.12.12), στο Ε.Μ.Π., ο Λάμπρος Μπούκλης, ως εισηγητής στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Ε.Ε.Δ.Σ.Α (www.eedsa.gr) , με Θέμα την “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΗ – ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ”, παρουσίασε την επιστημονική εργασία του με τίτλο: “Βέλτιστη κοινωνικά-οικονομικά-περιβαλλοντικά και πολιτικά διαχείριση στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου”.
Αναλύθηκε, εκτενώς, το παράδειγμα του Δήμου Βέλου – Βόχας και η δυνατότητα επέκτασής του και στους 26 Δήμους, υπό ενιαίο Κανονισμό Καθαριότητας για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, όπου θα υπάρχουν καινοτόμα κίνητρα και ελαφρύνσεις για τους Πολίτες και κυρώσεις για τους Παραβάτες.
Εάν, εφαρμοσθούν τα ανωτέρω και στην θέση των δεματοποιητών, αποκτηθούν χιλιάδες κάδοι για κατ’οίκον διαλογή στην πηγή (μέσω ΕΠΠΕΡΑΑ), υπάρξει συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Πολιτών και δημιουργηθούν με ταχείς διαδικασίες ένας ή δύο κεντροβαρής ΧΥΤΥ, σχετικά μικρής-μεσαίας χωρητικότητας, στην Περιφέρεια, (με ελάχιστη διάρκεια ζωής την ενδιάμεση περίοδο που ήδη διανύουμε) σε συνδυασμό με την δημοπράτηση του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου και σε συνδυασμό με τα νέα ΚΔΑΥ συμμείκτων υλικών (που ήδη εγκρίνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο) και τα υφιστάμενα και εν λειτουργία ΚΔΑΥ(συμβεβλημένα με την ΕΕΑΑ) τότε η διαχείριση των απορριμμάτων θα αφήνει ένα υπόλειμμα της τάξεως του 15%-20% και θα είναι η βέλτιστη και οικονομικά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά.
Μία τέτοια βιώσιμη και αειφορικά καινοτόμα προσπάθεια της Περιφέρειας και των Δήμων, συνεπακόλουθα πρέπει να στηριχθεί και από το ΥΠΕΚΑ και από το Υπουργείο Εσωτερικών και από έτερους φορείς όπως π.χ. η ΕΕΑΑ (www.herrco.gr).
Αξίζει να αναφερθεί, πως εχθές, στα Πλαίσια του Στρογγυλού Τραπεζιού, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΔΣΑ απάντησε ο κος Α.Κατρής (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης), σε σχετική ερώτηση του Λ.Μπούκλη, ότι : “το ελάχιστο ετήσιο τονάζ για να είναι βιώσιμη μια μονάδα θερμικής επεξεργασίας (καύσης) απορριμμάτων είναι 100.000 τόννοι”.
Συνεπώς με μία ετήσια παραγωγή απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 200.000 τόννων, εάν εφαρμοσθουν από τους κ.κ.Δημάρχους σε συνεργασία με την Περιφέρεια, Δημοτικά προγράμματα , ως ανωτέρω περιγράφηκαν, με εύλογες μικρές αποκλίσεις λόγω τοπικών και αστικών χαρακτηριστικών κάποιων Δήμων, τότε η καύση θα μείνει για πάντα εκτός της Πελοποννήσου καθώς το επιδιωκόμενο υπόλειμμα (15%-20%) είναι πολύ λιγότερο των 100.000 τόννων.