27/10/2024

Άλλαξε η ώρα – οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας

0

Η εφαρμογή της θερινής ώρας ολοκληρώθηκε, όπως ορίζεται από την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν κατά μία ώρα πίσω, από τις 04:00 π.μ. στις 03:00 π.μ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

«Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, ολοκληρώνεται η εφαρμογή της θερινής ώρας, βάσει της Οδηγίας 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, που εγκρίθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2001 και αφορά τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. στις 03:00 π.μ.»

Η αλλαγή της ώρας πραγματοποιείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την καλύτερη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την εξοικονόμηση ενέργειας. Παρότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου, προς το παρόν η αλλαγή της ώρας παραμένει σε ισχύ.

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις παγκοσμίως. Χώρες όπως η Ρωσία, η Ισλανδία,, η Τουρκία και η Λευκορωσία δεν εφαρμόζουν το μέτρο της θερινής ώρας. Επίσης, πολλές χώρες κοντά στον ισημερινό και στον τροπικό κύκλο δεν αλλάζουν την ώρα, αφού οι διαφορές στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ελάχιστες κατά τη διάρκεια του έτους.

Η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει τον κιρκαδικό μας ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό μας ρολόι που ρυθμίζει τον ύπνο, την εγρήγορση και την παραγωγικότητά μας. Η προσαρμογή σε μια ώρα πίσω, ειδικά το φθινόπωρο, μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση αποδιοργάνωσης και να δημιουργήσει διαταραχές στον ύπνο. Επιπλέον, το γεγονός ότι σκοτεινιάζει νωρίτερα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας, καθώς μειώνονται οι ώρες φυσικού φωτός, οδηγώντας σε μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα κόπωσης, μειωμένη ενέργεια και σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιδεινώσει την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder, SAD).

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *