26/10/2024

Ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος στο Λουτράκι όμως η λειψυδρία επηρέασε το ελαιόλαδο

0

Ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή μας! Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έφτασε η ώρα της συγκομιδής.
Στη φωτογραφία βλέπετε τον αγαπητό συντοπίτη μας κ. Μάνο Μαυρογόνατο με τη σύζυγό του κα. Παναγιώτα Μαυρογόνατου που τους απαθανατίσαμε την ώρα που μαζεύουν τις ελιές για να βγάλουν το λάδι της χρονιάς.

Είναι ένα στιγμιότυπο που θα μπορούσε να ανήκει  χρονικά τόσο στο σήμερα όσο και σε κάποια απο τις προηγούμενες δεκαετίες, μιας και η παράδοση του τόπου μας είναι συνυφασμένη με την ελαιοκομία.

Ωστόσο, τα πράγματα φέτος δεν είναι τόσο ευνοϊκά. Η λειψυδρία που έπληξε την περιοχή είχε σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή της ελιάς, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του ελαιολάδου. Ενώ στατιστικά στην περιοχή μας   η απόδοση κυμαινόταν γύρω στο 5 προς 1, φέτος αναμένεται να μειωθεί ακόμα και στο 8 προς 1. Αυτό σημαίνει ότι για να παραχθεί 1 λίτρο ελαιολάδου χρειάζονται περισσότερες ελιές, κάτι που συνεπάγεται μικρότερη ποσότητα λαδιού ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Η λειψυδρία επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του καρπού. Η έλλειψη νερού κατά την κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης της ελιάς οδηγεί στη μείωση του μεγέθους και του βάρους των καρπών, ενώ παράλληλα αυξάνεται η πικρία στο ελαιόλαδο. Αυτή η πικρία οφείλεται στην υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών, μια κατάσταση που προκύπτει όταν τα δέντρα δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα υγρασίας. Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη μακροχρόνια διατήρηση του ελαιολάδου, όμως όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, επηρεάζουν την ισορροπία της γεύσης, προσδίδοντας πιο έντονη και πικρή επίγευση.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μειωμένες βροχοπτώσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Σε συνδυασμό με τη μείωση της απόδοσης, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές προκλήσεις. Η διατήρηση της ποιότητας αποτελεί δύσκολο έργο, καθώς η έλλειψη νερού επιδρά αρνητικά και στα χαρακτηριστικά της γεύσης και του αρώματος.

Η συγκομιδή συνεχίζεται με την ελπίδα οι καιρικές συνθήκες να μην επιδεινωθούν περαιτέρω, ωστόσο οι παραγωγοί παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς οι αλλαγές στο κλίμα τα τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει αβέβαιη την έκβαση κάθε ελαιοκομικής περιόδου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *