16/10/2024

Λαμπρή Αναβίωση των 1ων Ισθμιακών Αγώνων [Photos]

0

Με τη λάμψη των Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και Υπουργών της Κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε η Αναβίωση των 1ων Ισθμιακών Αγώνων

Πεύκινα στεφάνια, μετάλλια, χαρούμενοι πολίτες κάθε ηλικίας και παιδικά χαμόγελα, υπό τον ήχο αυλού και λύρας, κατέκλυσαν τα Ίσθμια κατά την Αναβίωση των «1ων Ισθμιακών Αγώνων», οι οποίοι διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Οι αγώνες έλαβαν χώρα στον Αρχαιολογικό Χώρο Ισθμίας το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού κ. Ιωάννη Βρούτση, τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χρίστο Δήμα και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά, έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη των αγώνων το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2024, στον γεμάτο από κόσμο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ισθμίας. Στην τελετή παρευρέθηκαν και συμμετείχαν οι Ολυμπιονίκες κ.κ. Νίκη Μπακογιάννη, Κλέλια Πανταζή, Θεόδωρος Τσελίδης, καθώς και ο Παραολυμπιονίκης κ. Γιάννης Κωστάκης.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον εθνικό ύμνο από τη Φιλαρμονική Λουτρακίου, ακολουθούμενη από τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Γκιώνη, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Υπουργό κ. Βρούτση για την έμπρακτη στήριξη στην αναβίωση των Ισθμιακών Αγώνων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναβίωσης αυτής για την αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και της Ελλάδας. «Η ιστορία μας καλεί να σταθούμε ξανά στον αρχαίο Ιερό Χώρο της Ισθμίας, για να τιμήσουμε το παρελθόν και να αντλήσουμε έμπνευση για το μέλλον. Σήμερα, γινόμαστε μέρος αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς, και μαζί γράφουμε μια νέα σελίδα για τον αθλητισμό και την ιστορία του τόπου μας», τόνισε.

Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ιστορική στιγμή, καθώς οι Ισθμιακοί Αγώνες αναβιώνουν έπειτα από χιλιετίες, γεμίζοντάς μας με περηφάνια. Σύντομα, θα θεσπιστεί ένα επίσημο πλαίσιο για την αναβίωση αρχαίων αγώνων όπως τα Ίσθμια και τα Τήνια, με στόχο την καθιέρωσή τους. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού αποτελεί τη βάση για να γίνουν οι Ισθμιακοί Αγώνες μόνιμος θεσμός».

Σε κλίμα υπερηφάνειας και συγκίνησης, οι Υφυπουργοί κ. Ταγαράς και κ. Δήμας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους. Ο κ. Ταγαράς σημείωσε: «Σήμερα η ιστορία συναντά τον πολιτισμό. Οι τέσσερις Πανελλήνιοι Αγώνες προωθούσαν ένα βασικό μήνυμα: την Ειρήνη. Σε μια ταραγμένη εποχή, αυτό το μήνυμα είναι επίκαιρο και σημαντικό για όλους». Από την πλευρά του, ο κ. Δήμας υπογράμμισε: «Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ευθύνη όλων μας. Συγχαίρω τον Δήμο και όλους όσοι συνέβαλαν στη φετινή διοργάνωση, με στόχο οι Ισθμιακοί Αγώνες να καθιερωθούν ως διεθνές γεγονός».

Κατά την πρώτη ημέρα, ακολούθησαν εισηγήσεις της κ. Παναγιώτας Κασίμη, του κ. Ιωάννη Στέφα και της κ. Μαρίας Μαραγκού, με θέματα την ιστορία των Ισθμιακών Αγώνων, την εκπαιδευτική τους σημασία και τη συμβολική τους διάσταση. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τελετουργική παράσταση με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, ενώ έλαβαν χώρα μουσικοί αγώνες και ρητορικοί διαγωνισμοί. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του μουσικού συνόλου ΛύρΑυλος.

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων ξεκίνησε με μαζική συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Οι Ολυμπιονίκες κ.κ. Όλγα Βασδέκη, Βούλα Ζυγούρη, Εύα Χριστοδούλου και ο Παραολυμπιονίκης κ. Γιάννης Κωστάκης κήρυξαν την έναρξη των αθλητικών αγώνων, οι οποίοι περιλάμβαναν αγώνες ταχύτητας, άλμα εις μήκος, ακοντισμό και σφαιροβολία, ενώ έγινε επίδειξη Παγκρατίου μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας.

Οι απονομές στους νικητές πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο κ. Γκιώνη, τους Ολυμπιονίκες, τον Παραολυμπιονίκη και τους επισήμους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες δόθηκαν στους χορηγούς και στους εθελοντές που στήριξαν το μεγάλο αυτό γεγονός. Το ραντεβού για τους «2ους Ισθμιακούς Αγώνες» ανανεώθηκε για την άνοιξη του 2026.

Οι 1οι Ισθμιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *