09/10/2024

Κυκλώνας Μίλτον: ‘Αν μείνετε, θα πεθάνετε’ – έρχεται η χειρότερη καταστροφή στη Φλόριντα

0

Οι αρχές της Φλόριντας εντατικοποίησαν σήμερα τις εκκλήσεις για εκκένωση των κατοίκων ενόψει της άφιξης του κυκλώνα Μίλτον, ο οποίος αναμένεται να είναι η πιο καταστροφική καταιγίδα που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τους πολίτες που βρίσκονται στην πορεία του κυκλώνα να ακολουθήσουν τις οδηγίες εκκένωσης, τονίζοντας τον σοβαρό κίνδυνο που ενέχει η καταιγίδα. Ο Μπάιντεν ανέβαλε προγραμματισμένα ταξίδια σε Αγκόλα και Γερμανία, ενώ η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης για την επικείμενη καταστροφή, που έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον τυφώνα Ελίν.

Η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, σε συνέντευξή της στο The View, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του κυκλώνα, ενώ παρουσίασε επίσης σχέδια για στήριξη των οικογενειών που φροντίζουν τόσο παιδιά όσο και ηλικιωμένους συγγενείς.

Δείτε την πορεία του κυκλώνα Μίλτον σε ζωντανή μετάδοση:

Οι αρχές της πολιτείας, υπό την καθοδήγηση του κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές, προειδοποιώντας για τον «εξαιρετικά επικίνδυνο» χαρακτήρα της καταιγίδας. Ο Μίλτον αναμένεται να φτάσει στις ακτές της Φλόριντας το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, ενώ η χερσόνησος έχει ήδη υποστεί σοβαρές καταστροφές από τον πρόσφατο τυφώνα Ελίν.

Η δήμαρχος της Τάμπας, Τζέιν Κάστορ, δήλωσε πως όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στις ζώνες εκκένωσης διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Σε συνέντευξή της στο CNN, χαρακτήρισε τον κυκλώνα «κυριολεκτικά καταστροφικό».

Αν και ο κυκλώνας έχει εξασθενήσει σε κατηγορία 4, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος με ανέμους που φτάνουν τα 230 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), αναμένονται «καταστροφικά κύματα» και μια καταιγίδα «θανατηφόρου κινδύνου» κατά μήκος των βόρειων ακτών της χερσονήσου Γιουκατάν.

Ο Μίλτον έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει την Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια. Το NHC προειδοποιεί τους κατοίκους να προετοιμαστούν άμεσα για την άφιξη του κυκλώνα και να εκκενώσουν τις περιοχές τους αν τους ζητηθεί από τις αρχές.

Ιστορικά, ο Μίλτον συγκρίνεται με άλλες φονικές καταιγίδες όπως ο τυφώνας Καμίλ το 1969, ο τυφώνας Άντριου το 1992 και ο τυφώνας Μάικλ το 2018. Ο πρόσφατος τυφώνας Ελίν, που χτύπησε πριν λιγότερο από δύο εβδομάδες, σκότωσε πάνω από 200 ανθρώπους και έγινε η φονικότερη καταιγίδα στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *