05/10/2024

Ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή

0

Ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, λίγες μόνο ημέρες πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, βυθίζοντας την Ελλάδα σε βαθιά θλίψη. Γεννημένος στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924, θα γιόρταζε σύντομα έναν αιώνα ζωής. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, με μια συγκινητική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Λουκίλα έγραψε: «Και ξαφνικά “Έπεσε βαθειά σιωπή…”…..”Κι εσύ δεν θα’σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου……” ….Θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να συναντηθούμε ξανά Ψυχή μου. “Πέρασαν τόσα καλοκαίρια… βρεξαν τη στράτα μας φωτιές” στο κοινό μας ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του, μέχρι να το ξαναζήσουμε…. Σε ευχαριστώ για όλα… Σε λατρεύω για πάντα… Γιατί η Αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου… Καλή μας αντάμωση».

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο. Στη συνέχεια, σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε νεαρή ηλικία αναδείχθηκε πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Την επόμενη χρονιά κατατάχθηκε πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη σύνθεση το 1952 και από το 1956 εργάστηκε ως μαέστρος και συνθέτης. Η δημιουργική του πορεία εκτεινόταν σε κάθε τομέα της μουσικής: θέατρο, κινηματογράφος, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Συνεργάστηκε με πολλούς σπουδαίους τραγουδιστές, ενώ συνέβαλε στην ανάδειξή τους μέσα από τα τραγούδια του. Επιπλέον, συνέθεσε μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, ενώ ξεχώρισε για τη μουσική της τηλεοπτικής σειράς «Τα παιδιά της Νιόβης».

Στη μακρά του καριέρα, ο Πλέσσας διηύθυνε ορχήστρες παγκοσμίου φήμης, κατακτώντας διεθνείς διακρίσεις για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958 και τις κινηματογραφικές του διακρίσεις στο Εδιμβούργο και στις ΗΠΑ το 1964 και 1965. Συμμετείχε ενεργά σε ελληνικές και διεθνείς κριτικές επιτροπές καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Υπήρξε παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα» κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και ήταν μέλος πολλών καλλιτεχνικών σωματείων, όπως η Ελληνική Εταιρία Θεατρικών Συγγραφέων και η Εταιρία Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος. Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ήταν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Το 2016, με αφορμή τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου «Ραντεβού στον αέρα», παρουσίασε το έργο «Διάφανος σταυρός» με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο, το οποίο έγινε πλατινένιο. Ο Μίμης Πλέσσας παντρεύτηκε τη Λουκίλα Καρρέρ με την οποία απέκτησε μία κόρη το 1998, ενώ από προηγούμενο γάμο είχε αποκτήσει τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *