02/10/2024

Αλλάζει το επίδομα ανεργίας

0

Το Υπουργείο Εργασίας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς για να ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες του νέου επιδόματος ανεργίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους. Αρχικά, θα εφαρμοστεί πιλοτικά ώστε να εξεταστούν τα πρώτα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης και να γίνουν τυχόν βελτιώσεις αν χρειαστεί.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου επιδόματος ανεργίας
Το νέο επίδομα θα χωρίζεται σε δύο μέρη: το σταθερό και το ανταποδοτικό. Το ανταποδοτικό κομμάτι θα εξαρτάται από τον εργασιακό βίο του ασφαλισμένου, δηλαδή τα έτη απασχόλησης και το ύψος του μισθού. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η εισφορά του εργαζομένου μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο υψηλότερο θα είναι και το επίδομα που θα λαμβάνει.

Αντίθετα, όσοι έχουν λιγότερα χρόνια εργασίας ή είναι σε καθεστώς ημιαπασχόλησης θα λαμβάνουν ένα «υποκατώτατο» επίδομα. Για παράδειγμα, σήμερα ένας άνεργος με μερική απασχόληση λαμβάνει επίδομα 509 ευρώ, ποσό που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το μισθό που έπαιρνε όταν εργαζόταν, δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά. Το νέο σύστημα επιδιώκει να διορθώσει αυτές τις αδικίες, καθώς δεν είναι λογικό όλοι οι άνεργοι να λαμβάνουν το ίδιο ποσό ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού τους βίου και του μισθού που είχαν.

Η κλιμάκωση του επιδόματος
Το νέο επίδομα θα είναι υψηλότερο για τους πρώτους 2-4 μήνες ανεργίας, ώστε ο άνεργος να μην αντιμετωπίσει απότομα τις αλλαγές μετά την απόλυσή του. Σταδιακά, το ποσό θα μειώνεται, με ένα από τα σενάρια να προβλέπει αρχικό επίδομα στο 70% του μισθού, το οποίο θα μειώνεται στο 65%, 60% και τέλος στο 55%, με στόχο την ταχύτερη επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Το ανώτατο πλαφόν θα ανέρχεται στα 1.200 ευρώ, ενώ το κατώτατο θα διατηρείται στα 509 ευρώ, όπως ισχύει και σήμερα.

Αλλαγές στον τρόπο πληρωμής
Αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο καταβολής του επιδόματος. Όπως και άλλα κοινωνικά επιδόματα, έτσι και το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται κατά 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν για αγορές, ενώ το υπόλοιπο 50% θα είναι διαθέσιμο για ανάληψη μετρητών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι αλλαγές στον υπολογισμό του επιδόματος ανεργίας θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές του 2025, ενώ η σχετική νομοθετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Το νέο επίδομα, που θα περιλαμβάνει και την ενσωμάτωση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας των 200 ευρώ, θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας και στη συνέχεια θα επεκταθεί πανελλαδικά.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *