01/10/2024

Ι. Καραπανάγος: Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις και πιστεύω πως το ψήφισμα για το νερό δεν θα έχει αποτέλεσμα

0

Screenshot

Η προσοχή όλων των συνδημοτών μου θα έπρεπε να ήταν στραμμένη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 24 Σεπτεμβρίου 2024, όπου, μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε το μείζον και επίκαιρο θέμα της παραχώρησης της διαχείρισης του νερού Λουτρακίου από την Δ.Ε.Υ.Α.Λ.-ΑΓ στην ΕΥΔΑΠ. Η ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει προφορικά, πως η ΕΥΔΑΠ θα διαχειριστεί, συνολικά, το νερό του Νομού μας και δύο ακόμη Νομών, Βοιωτίας και Φωκίδας, ήταν αναμενόμενη και αυτονόητη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τοποθετήσεις πολλές, τόσο του Δημάρχου, των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, Πρώην Δημάρχων όσο και Συνδημοτών, ανέδειξαν πολλές παραμέτρους του όλου ζητήματος. Κάποιοι αναφέρθηκαν στην ιστορία του νερού, ως δημόσιου αγαθού και στη διαχρονική συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας, άλλοι άσκησαν δριμύτατη κριτική σε πεπραγμένα της Κυβέρνησης και άλλοι πρότειναν δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς και προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της όποιας κυβερνητικής απόφασης. Όμως, όλοι κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, στέλνοντας  σαφές και ισχυρό μήνυμα στην Κυβέρνηση να μην κάνει πράξη τα σχέδια της.

Σημειώνεται ότι  στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν παρέστησαν πολιτικοί παράγοντες του Νομού μας (Υπουργοί, Βουλευτές, Πολιτευτές).

Από την πλευρά μου, οφείλω να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, από το 2019 και μέχρι σήμερα, έχει καταστεί σαφές ότι πολλές αποφάσεις της λαμβάνονται χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, περιέχουν τα στοιχεία της πολιτικής αλαζονείας και της απαξίωσης των πολιτών και έρχονται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα, αγνοώντας τη Δημοκρατική της Αποστολή που οριοθετείται από τις Συνταγματικές Διατάξεις.

Επίσης, είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω ότι το έτος 2019, η κυβέρνηση, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ανέτρεψε, κατά μεγάλο ποσοστό, την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της θητείας μου,  στο Δημοτικό Συμβούλιο (2019-2023) εγκρίθηκαν ψηφίσματα για σοβαρά θέματα του Δήμου μας, όπως για το κλείσιμο του καταστήματος του ΟΤΕ και για την υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, τα οποία, δυστυχώς, κόσμησαν το καλάθι των αχρήστων.

Ως εκ τούτου δεν τρέφω ψευδαισθήσεις και πιστεύω πως το ψήφισμα για το νερό δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αντιθέτως, θα συμπληρώσει το περιεχόμενο του δοχείου των απορριμμάτων.

Κατά την εκτίμησή μου, με τη λήξη της συνεδρίασης του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου, θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί και χρονοδιάγραμμα δράσεων για τη διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού, του νερού μας, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα της συνάντησης που εξήγγειλε ότι θα είχε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκιώνης με τους άλλους Δημάρχους του Νομού Κορινθίας.

Η διαχείριση του μείζονος αυτού ζητήματος είναι υπόθεση όλων μας και δεν επιτυγχάνεται μόνο με την έκδοση Ψηφισμάτων, με παραχωρήσεις Συνεντεύξεων, με Δελτία Τύπου και Ανακοινώσεις ή με την έκφραση βαρύγδουπων εκφράσεων για τη δημιουργία εντυπώσεων. Επιτυγχάνεται με την καθολική και ουσιαστική συστράτευση Δημοτικής Αρχής, Δημοτικού Συμβουλίου, ΔΕΥΑΛ-ΑΘ, άλλων Δήμων, φορέων και του συνόλου των κατοίκων, έχοντας, ως αιχμή του δόρατος τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Γκιώνη.

Η πλήρως εμπεριστατωμένη και λίαν τεκμηριωμένη μελέτη, εκ μέρους του Τεχνικού Διευθυντή και Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.-ΑΓ κ. Αναστάσιου Μαστραντωνάκη, που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει το νερό μας να περάσει στην ΕΥΔΑΠ, δεν πρόκειται να αποτελέσει ανάχωμα  για ανατροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης. Όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερης ενημέρωσης των δημοτών, οι οποίοι θα πρέπει να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν, τόσο οι ίδιοι όσο και ο Δήμος μας,  από την παραχώρηση της διαχείρισης του νερού.

Το μοναδικό εμπόδιο που μπορεί να στηθεί για να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση είναι να συνειδητοποιήσει η ίδια το πολιτικό κόστος που θα έχει από τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Γιατί μόνο το πολιτικό κόστος υπολογίζει και σ΄ αυτόν τον βωμό θυσιάζει ή διαφοροποιεί εξαγγελίες ή ειλημμένες αποφάσεις. Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχει συνεχή καθοδική πορεία.

Επομένως, η συγκεκριμένη παράμετρος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, ως ισχυρός μοχλός πίεσης, τόσο σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Πολιτικών Παραγόντων του Νομού μας (Υπουργοί, Βουλευτές, Πολιτευτές).

Αντιλαμβάνομαι φυσικά ότι ο κ. Γκιώνης, ως Δήμαρχος, υποχρεούται, θεσμικά, να διατηρεί καλές σχέσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση. Ως εκ τούτου γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας, αφού έρχεται σε επαφή, προς όφελος του Δήμου μας, με την εκάστοτε κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της,  ποιοι είναι οι μοχλοί πίεσης, που πρέπει να ασκηθούν. Παρόλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα δεδομένα δεν επιτρέπουν πολιτικούς συμβιβασμούς και περιθώρια ανοχής.  Εάν το δίκαιο αίτημά μας δεν βρει την κατάλληλη ανταπόκριση, η ρήξη είναι μονόδρομος, όπως και μονόδρομος είναι να παραμείνει ο φυσικός μας πλούτος, το νερό, στον Δήμο μας.

Ο κ. Γκιώνης, ως πρώτος Πολίτης του Δήμου αλλά και ως Ηγέτης, με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, πέρα από το ψήφισμα, οφείλει να προχωρήσει σε χρονοδιάγραμμα δράσεων για τη διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού, έχοντας τη συμπαράσταση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, η οποία δεν θα πρέπει να παραμείνει αδρανής αλλά να κινητοποιηθεί δυναμικά.

Στο στάδιο που βρισκόμαστε, η παθητική στάση και η υποχωρητικότητα ισοδυναμούν με ταπεινωτική ήττα, που θα καταγραφεί ως ανεξίτηλο μελανό σημείο στην ιστορία του τόπου μας, έχοντας εμείς την αποκλειστική ευθύνη. Εάν θέλουμε, πραγματικά, ο φυσικός πλούτος του Λουτρακίου   να μην περάσει στην ΕΥΔΑΠ, ουσιαστικά στα χέρια ιδιωτών,  ας προετοιμαστούμε, ώστε έγκαιρα, όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε ”Μολών Λαβέ”, με κάθε τρόπο, για να  προλάβουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Διαφορετικά, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, θα υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου μας και θα είμαστε υπόλογοι στις νεότερες γενεές.

Αναμένω, λοιπόν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  τις περαιτέρω εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας ότι μόνο το πολιτικό κόστος είναι το βασικό μας όπλο για να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης.

Πηγή: karapanagos.blogspot.com

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *