30/09/2024

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Σφοδρό πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων και εκκενώσεις περιοχών

0

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε δασική περιοχή στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν αυξηθεί και στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι με ριπές φτάνοντας τα 8 μποφόρ. Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 255 πυροσβέστες με εννέα πεζοπόρες ομάδες, 81 οχήματα, 13 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για τον εναέριο συντονισμό.


Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες, μηχανήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:51 σε δύσβατη περιοχή, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον, τρία μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί στους κατοίκους της περιοχής, εκ των οποίων τα δύο καλούσαν σε εκκενώσεις. Συγκεκριμένα, στις 17:04 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα για ετοιμότητα στην περιοχή των Ροζενών, στις 17:25 εκδόθηκε μήνυμα για απομάκρυνση από το χωριό Πύργος προς Ζάχολη και στις 17:45 στάλθηκε τρίτο μήνυμα για προληπτική απομάκρυνση από το Ελληνικό προς Κάτω Πιτσά.

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου, Βλάσης Τσιώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, ανέφερε για την κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Το μέτωπο είναι μεγάλο και φτάνει τα 10 χιλιόμετρα. Σε λίγο θα σταματήσουν και τα εναέρια μέσα και η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη. Η φωτιά πέρασε από τον Πύργο και οι άνεμοι είναι ισχυροί. Αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τα ανατολικά. Εκκενώθηκε το χωριό Ελληνικό».

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργείων, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων και του ΕΚΑΒ, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *