28/09/2024

Ο Κωνσταντίνος Φουντάς νέος πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

0

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς ανέλαβε τη θέση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου του CERN, του κορυφαίου ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Η εκλογή του Έλληνα επιστήμονα, ο οποίος διαπρέπει ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ως επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, ήταν αποτέλεσμα μιας έντονης και στρατηγικά οργανωμένης διπλωματικής προσπάθειας. Η θητεία του θα διαρκέσει από το 2025 έως το 2027.

Η εκλογή του Κωνσταντίνου Φουντά είναι σημαντική για την επιστημονική κοινότητα και για την Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει ηγετική θέση στο CERN. Το CERN, το οποίο γιορτάζει τα 70 χρόνια λειτουργίας του, αποτελείται από 24 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και απασχολεί περίπου 2.600 εργαζομένους. Συνεργάζεται με περισσότερα από 600 ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια παγκοσμίως, προσφέροντας τη δυνατότητα έρευνας στην αιχμή της επιστήμης μέσω των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων.

Αυτή η διάκριση επισημαίνει τη συμβολή του CERN στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από όλο τον κόσμο και την εκπαίδευση νέων γενιών φυσικών, μηχανικών και τεχνικών.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *