19/09/2024

Σύλληψη γιατρών και φαρμακοποιών για εικονικές συνταγογραφήσεις – Ζημιά άνω των 3,5 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

0

Μεγάλη υπόθεση εικονικής συνταγογράφησης αποκαλύφθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με δύο εγκληματικές οργανώσεις να έχουν προκαλέσει ζημιά άνω των 3,5 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Οι οργανώσεις αυτές δραστηριοποιούνταν σε απάτες μέσω συνταγογραφήσεων ψευδών φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως ανακοινώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, όταν πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη 16 ατόμων.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται 4 γιατροί από δημόσιες δομές υγείας στην Αττική και τη Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι 8 φαρμακείων στην Αττική, ένας ιατρικός επισκέπτης από φαρμακευτική εταιρεία και ένα άτομο με ρόλο μεσάζοντα. Η εγκληματική δράση των οργανώσεων φαίνεται να ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2020, με τα μέλη τους να χρησιμοποιούν Α.Μ.Κ.Α. ατόμων, κυρίως αλλοδαπών ή κρατουμένων, για την έκδοση ψευδών συνταγών.

Οι συνταγές αυτές, που αφορούσαν ακόμη και ναρκωτικές και ψυχότροπες ουσίες, εκτελούνταν εικονικά από τα φαρμακεία, ενώ τα παράνομα φάρμακα προωθούνταν σε πελάτες εντός και εκτός Ελλάδας. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η ζημιά που προκάλεσαν στον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 3.500.284,98 ευρώ, ενώ εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές με τη χρήση 3.516 Α.Μ.Κ.Α.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 9.000 συσκευασίες φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και ναρκωτικές ουσίες, καθώς και μεγάλα ποσά σε μετρητά (451.140 ευρώ, 10.000 δολάρια Η.Π.Α., 8.000 δολάρια Αυστραλίας), ράβδοι χρυσού, χρυσές λίρες και πολλά έγγραφα, όπως συνταγές και σφραγίδες ιατρών. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση για αδικήματα που περιλαμβάνουν απάτη, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *