19/09/2024

Παραλίγο τραγωδία με σύγκρουση τρένων του Προαστιακού Κιάτο – Αθήνα

0

Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε αποτραπεί την τελευταία στιγμή η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων του προαστιακού κοντά στα Σεπόλια, όταν οι συρμοί βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή. Το περιστατικό αυτό, που παραλίγο να οδηγήσει σε τραγωδία, συνέβη το πρωί της Παρασκευής (13.09.2024) λίγο πριν τον σταθμό των Αγίων Αναργύρων, μετά τις εργασίες υπογειοποίησης στα Σεπόλια.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του newsit.gr, η σύγκρουση θα είχε συμβεί σε τμήμα της γραμμής εντός του αστικού ιστού, ανάμεσα στους σταθμούς της Αθήνας και των Αγίων Αναργύρων. Στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω έργων, οι συρμοί ανόδου και καθόδου μοιράζονται την ίδια γραμμή εξαιτίας της μονοδρόμησης.

«Εάν τα τρένα συγκρούονταν, οι συνέπειες θα ήταν χειρότερες από την τραγωδία των Τεμπών», δήλωσε στο newsit.gr ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΟΣΕ, Θωμάς Χαχάμης. Σύμφωνα με τα γεγονότα, η αμαξοστοιχία από τον Σταθμό Αθηνών με προορισμό το αεροδρόμιο αναχώρησε νωρίς το πρωί, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε εντολή από τον σταθμάρχη στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) να ξεκινήσει άλλη αμαξοστοιχία από το Κιάτο με κατεύθυνση την Αθήνα.

Ο σταθμάρχης του σταθμού Αθηνών άκουσε την εντολή και αφού επικοινώνησε με το ΣΚΑ μέσω ασυρμάτου, έδωσε αμέσως εντολή να ακυρωθεί η κίνηση της αμαξοστοιχίας. Υπό κανονικές συνθήκες, το περιστατικό θα είχε λήξει χωρίς πρόβλημα, αν δεν υπήρχαν οι εργασίες υπογειοποίησης στην περιοχή των Σεπολίων. Το συμβάν τελικά αποτράπηκε και η διοίκηση του ΟΣΕ διέταξε άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Ο σταθμάρχης του ΣΚΑ τέθηκε σε αργία και συλλέχθηκαν τα δεδομένα από τις ηχητικές καταγραφές. Επίσης, ζητήθηκε η απολογία του σταθμάρχη και η αναφορά του σταθμάρχη της Αθήνας που αντιλήφθηκε το συμβάν. Ο εμπλεκόμενος σταθμάρχης του ΣΚΑ παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό και ενημερώθηκαν η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ

Σε ανακοίνωση του ΟΣΕ για το περιστατικό που συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, στο τμήμα μονής γραμμής μεταξύ των σταθμών Αθηνών και Αγίων Αναργύρων, αναφέρεται ότι:

Στις 09:13, η αμαξοστοιχία 1210, με προορισμό το αεροδρόμιο, έλαβε σήμα αναχώρησης από τον σταθμό Αθηνών. Ενώ κινούνταν προς τον σταθμό Αγίων Αναργύρων, η αμαξοστοιχία 1307 έλαβε εντολή από το ΣΚΑ να αναχωρήσει από το Κιάτο προς τον σταθμό Αθηνών. Ο σταθμάρχης Αθηνών και ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 1210 επικοινώνησαν με το ΣΚΑ για να ακυρωθεί η κίνηση της 1307. Ο μηχανοδηγός της 1307 ακινητοποίησε τον συρμό μόλις 500 μέτρα πριν εισέλθει στη μονή γραμμή.

Οι ενέργειες που ακολούθησαν ήταν οι εξής:

• Έκδοση πορίσματος για την εξακρίβωση των συνθηκών.
• Αργία και παραπομπή στο Πειθαρχικό του σταθμάρχη του ΣΚΑ.
• Συλλογή ηχητικών καταγραφών από τα συστήματα GSM-R και VHF.
• Ενημέρωση της ΡΑΣ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Ο ΟΣΕ υπογραμμίζει τη σημασία της τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, ενώ δεσμεύεται για την ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού, με στόχο την πρόληψη μελλοντικών λαθών και τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *