19/09/2024

Μητσοτάκης: Μέτρα για το Airbnb με Προσωρινό Πάγωμα Νέων Αδειών

0

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων για ένα έτος σε τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, χωρίς να εισάγει σημαντικές νέες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό. Η απόφαση έρχεται εν μέσω της επιδεινούμενης στεγαστικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τις μεγάλες πόλεις και τις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση. Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το πάγωμα των νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι το 1ο, το 2ο και το 3ο διαμέρισμα της Αθήνας.

Το 1ο δημοτικό διαμέρισμα περιλαμβάνει το κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται το εμπορικό τρίγωνο και γειτονιές όπως το Κουκάκι, η Πλάκα, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, η Ομόνοια, τα Εξάρχεια, τα Ιλίσια και η Νεάπολη. Το 2ο δημοτικό διαμέρισμα καλύπτει τις νοτιοανατολικές συνοικίες, από τον Νέο Κόσμο μέχρι το Στάδιο, με περιοχές όπως το Μετς, το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο. Το 3ο διαμέρισμα περιλαμβάνει τις νοτιοδυτικές γειτονιές, όπως ο Βοτανικός, το Γκάζι, το Μεταξουργείο, τα Πετράλωνα, το Ρουφ και το Θησείο.

Στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση για την επιλογή του να μην επεκτείνει το μέτρο σε ολόκληρη την Αθήνα, εξηγώντας ότι ενώ η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι πανάκεια, ο αριθμός των διαμερισμάτων που διατίθενται μέσω αυτής είναι μικρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κλειστών κατοικιών. Τόνισε επίσης ότι, αν και το μέτρο των περιορισμών εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα σημεία, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρω μέτρων στο μέλλον, ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων πόλεων στο εξωτερικό.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), αντέδρασε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας υπερβολική την αναστολή έκδοσης νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ). Ο Σύνδεσμος πρότεινε την εφαρμογή του μέτρου ανά ταχυδρομικό κώδικα και ζήτησε την αναθεώρηση της απόφασης, επισημαίνοντας την ανάγκη εξαιρέσεων για εταιρείες διαχείρισης και επαγγελματικούς χώρους, καθώς και την ανησυχία του για την αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, χαιρέτισε την τριετή φορολογική απαλλαγή για όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς μακροχρόνια μίσθωση, θεωρώντας πως αυτό το μέτρο θα συμβάλει στην ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης.

Ο Σύνδεσμος υπογράμμισε τη σημασία της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως επιχειρηματική δραστηριότητα που ενισχύει τόσο την εθνική οικονομία όσο και την τοπική κοινωνία, ζητώντας τη δίκαιη και προσεκτική εφαρμογή των νέων περιορισμών.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *