26/10/2024

Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας – Κίτρινος συναγερμός για τα αποθέματα νερού

0

Η Αττική έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της μείωσης των αποθεμάτων νερού. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αντιμετωπίζει έντονη λειψυδρία, καθώς τα αποθέματα νερού μειώνονται διαρκώς.

Η Αττική, η οποία φιλοξενεί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, βιώνει τα αποτελέσματα μιας παρατεταμένης ξηρασίας τα τελευταία δύο χρόνια, με ελάχιστες χιονοπτώσεις και συνεχιζόμενη ανομβρία. Τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της περιφέρειας επαρκούν για μόλις τρία χρόνια ακόμα.

Σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το climatebook, η επιφάνεια της λίμνης είχε έκταση περίπου 16,5 km² στις 2 Ιουλίου 2023, ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 μειώθηκε στα περίπου 12,8 km².

Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται κοντά στην απάντληση και μεταφορά νερού από τις πηγές της Μαυροσουβάλας, κάτω από την Πάρνηθα, και από τις πηγές του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού, κοντά στην Υλίκη, στους ταμιευτήρες της Αττικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Φίλιππος Σαχίνης, δήλωσε ότι «όσο νερό μπαίνει στους ταμιευτήρες μας, τόσο νερό βγαίνει, μπαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά και βγαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε έναν “κίτρινο συναγερμό”. Την τελευταία διετία οι ταμιευτήρες αδειάζουν. Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ταμιευτήρες είχαν 1100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αντί να μείνουν σταθερά, τον Σεπτέμβριο του 2023 μειώθηκαν στα 950 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, με απώλεια 150 εκατομμυρίων. Τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να πέσουν στα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που θα επαρκούν για τα επόμενα τρία χρόνια.»

Συναγερμός έχει κηρυχθεί και σε αρκετά νησιά της χώρας.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *