Ξεκουράσου σήμερα! Υπάρχουν 7 τρόποι για να το κάνεις
Κι όμως, είναι η σωματική, η νοητική, η πνευματική, η συναισθηματική, η κοινωνική, η αισθητηριακή και η δημιουργική. Κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.
1. Σωματική ανάπαυση
Η σωματική ανάπαυση έχει δύο κατηγορίες. Την ενεργητική και την παθητική. Στη δεύτερη, ανήκει ο βραδινός και μεσημεριανός ύπνος. Μην ξεχνάτε ότι για να ξεκουραστούμε πραγματικά, χρειαζόμαστε ποιοτικό ύπνο – δλδ τουλάχιστον ένα 8ωρο. Από την άλλη, η ενεργητική, περιλαμβάνει activities όπως yoga, διατάσεις, μασάζ και σωστή στάση σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας. Τα σημάδια ότι έχετε έλλειψη σωματικής ανάπαυσης μπορεί να είναι οι έντονοι πόνοι στο σώμα. Θα μπορούσε να είναι επίσης, το πρήξιμο στα πόδια και οι σπασμοί στην πλάτη.
Κάποιος με έλλειψη ψυχικής ανάπαυσης μπορεί να ξαπλώνει το βράδυ στο κρεβάτι του, να ετοιμάζεται για ύπνο και το μυαλό του να μην τον αφήνει να ηρεμήσει. Ένα άλλο παράδειγμα, μπορεί να είναι το άτομο που πηγαίνει για ψώνια και προσπαθεί να θυμηθεί τα τρία αντικείμενα για τα οποία βρέθηκε εκεί αρχικά. Αυτοί οι άνθρωποι «παλεύουν» με τη συγκέντρωση – και δεν είναι στα ογδόντα τους – επομένως δεν έχουν σίγουρα άνοια. Παρατηρούμε ανθρώπους γύρω στα τριάντα, οι οποίοι δεν μπορούν να θυμηθούν βασικά πράγματα, εξαιτίας του απασχολημένου – ψυχικά συγχυσμένου – εγκεφάλου δεν είναι σε θέση να κρατήσουν πληροφορίες.
3. Κοινωνική Ανάπαυση
Η κοινωνική ανάπαυση είναι αυτή που βιώνουμε στον περίγυρό μας. Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας με άτομα, που «αντλούν» από την κοινωνική μας ενέργεια. Όχι ότι είναι αρνητικοί άνθρωποι, αλλά ρουφούν την ενέργειά μας – είτε είναι ο σύζυγός σας, τα παιδιά σας, οι συνάδελφοί σας, οι πελάτες σας: Χρειάζονται πράγματα από εσάς! Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι η επαναξιολόγηση όλων των σχέσεων σας. Καλό θα ήταν να αφιερώνεται χρόνο στον εαυτό σας και σε αυτά που πραγματικά θέλετε να κάνετε και να μην περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους που αναζητούν να πάρουν κάτι από εσάς. Φροντίστε απλά να δημιουργήσετε ουσιαστικές σχέσεις χωρίς ανταλλάγματα.
4. Πνευματική Ανάπαυση
Οι ανάγκες της πνευματικής ανάπαυσης ποικίλλουν ανάλογα με το σύστημα πεποιθήσεων κάποιου. Στον πυρήνα αυτού βρίσκεται το ότι όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου. Κάποιος που μπορεί να υποφέρει από έλλειμμα πνευματικής ανάπαυσης είναι αυτός που πηγαίνει στην αμειβόμενη εργασία του, αλλά υποστηρίζει: «Αυτό που κάνω δεν έχει μεγάλη σημασία. Δεν ωφελεί κανέναν. Αν το κάνω ή δεν το κάνω, δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά». Αν δεν νιώθετε ότι η δουλειά σας έχει νόημα, πολύ πιθανόν να βιώνετε εξουθένωση. Βρείτε έναν τρόπο να συνδεθείτε με τις επιθυμίες σας, είτε μέσω μιας κοινότητας και μιας νέας εργασιακής κουλτούρας, όπου μπορείτε να αισθάνεστε ότι αυτό που κάνετε έχει σημασία. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι συνεισφέρουμε.
5. Αισθητηριακή Ανάπαυση
Είτε γνωρίζετε συνειδητά είτε όχι την αισθητηριακή εισροή γύρω σας, το σώμα σας και το υποσυνείδητό σας πρόκειται να αντιδράσουν. Οι εισροές αυτές μπορεί να είναι ο ήχος των τηλεφώνων που κουδουνίζουν στο background του γραφείου, τα δυνατά φώτα του υπολογιστή σας, τα παιδιά που παίζουν ενώ βρίσκεστε στο σπίτι, οι ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό ή το e-mail σας ή ακόμα και το οπτικό φόντο των άλλων σε μια κλήση Zoom. Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν, μπορεί να σας προκαλέσουν το «σύνδρομο αισθητηριακής υπερφόρτωσης». Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο ερεθισμός, η ταραχή, η οργή ή ο θυμός. Και έτσι, τα άτομα με έλλειψη της συγκεκριμένης ανάπαυσης μπορεί να διαπιστώσουν ότι είναι καλά στην αρχή της ημέρας, ωστόσο στο τέλος της φαίνονται ταραγμένοι κι ευερέθιστοι.
6. Συναισθηματική Ανάπαυση
Αυτό το είδος αναφέρεται συγκεκριμένα στην ξεκούραση που βιώνουμε όταν νιώθουμε ότι μπορούμε να είμαστε αληθινοί και αυθεντικοί στον τρόπο που μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας. Πολλοί από εμάς, μας ασκούμε αρκετή πίεση, καθώς σπάνια μοιραζόμαστε με τους γύρω μας αυτά που νιώθουμε. Συχνά, κρύβουμε τα συναισθήματά μας χωρίς να τους δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστούν, να θεραπευτούν και να εκτεθούν. Τα συμπτώματα του συγκεκριμένου φαινομένου είναι να νιώθεις ότι πρέπει πάντα να κρατάς τον εαυτό σου υπό έλεγχο και ότι ποτέ δεν έχεις την ελευθερία να είσαι συμβιβασμένος με αυτό που νιώθεις.
7. Δημιουργική Ανάπαυση
Η δημιουργική ανάπαυση είναι η ξεκούραση που βιώνουμε όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκτιμήσει την ομορφιά σε οποιαδήποτε μορφή. Είτε πρόκειται για φυσική ομορφιά, όπως οι ωκεανοί, τα βουνά και τα δέντρα, είτε για την τεχνητή, όπως η Τέχνη, η μουσική και ο χορός. Ο τρόπος που μπορείς να καταλάβεις πότε έχεις έλλειψη σε αυτόν τον τομέα είναι όταν δυσκολεύεσαι να είσαι καινοτόμος. Όταν σου είναι δύσκολο να κάνεις brain storming και η επίλυση προβλημάτων σε προβληματίζει. Η δημιουργικότητα είναι κάτι περισσότερο από Τέχνη. Και οι περισσότεροι από εμάς, επειδή δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας αρχικά δημιουργικούς, δεν σκεφτήκαμε ποτέ πώς θα διατηρήσουμε αυτήν την ενέργεια ενώ την εξαντλούμε.