24/11/2024

Ανακαλύφθηκαν τρύπες άγνωστης προέλευσης στον Ατλαντικό

0

Οι επιστήμονες εντόπισαν τρύπες στον πυθμένα του ωκεανού χωρίς όμως να γνωρίζουν τον λόγο πίσω από τη δημιουργία τους.

Παρόμοια ανοίγματα στον πυθμένα της θάλασσας εντοπίστηκαν για πρώτη φορά πριν από 18 χρόνια κατά μήκος της μεσοατλαντικής κορυφογραμμής. Η προέλευσή τους παραμένει άγνωστη. Οι επιστήμονες, πλέον, ζητούν από το κοινό τις σκέψεις του.

Βαθιά μέσα στα νερά κατά μήκος μιας ηφαιστειακής κορυφογραμμής στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, θαλάσσιοι εξερευνητές που χρησιμοποίησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα για να εξετάσουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες περιοχές βρήκαν ένα μοτίβο από τρύπες στην άμμο, αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ των NYT. Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, βόρεια των Αζορών, κοντά στην ηπειρωτική χώρα της Πορτογαλίας, στις 23 Ιουλίου, είδαν περίπου δώδεκα σύνολα από τρύπες που μοιάζουν με ένα ίχνος γραμμών στον πυθμένα του ωκεανού, σε βάθος 1,6 μιλίων.

Στη συνέχεια, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, την Πέμπτη, υπήρξαν άλλες τέσσερις θεάσεις στο οροπέδιο των Αζορών, το οποίο είναι υποθαλάσσιο έδαφος όπου συναντώνται τρεις τεκτονικές πλάκες. Οι τρύπες αυτές είχαν βάθος περίπου ένα μίλι και απείχαν περίπου 300 μίλια από το σημείο της αρχικής ανακάλυψης της αποστολής.

Το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες, στους εαυτούς τους και στο κοινό με αναρτήσεις στο Twitter και το Facebook, είναι: Τι δημιουργεί αυτά τα σημάδια στον πυθμένα του ωκεανού;

“Η προέλευση των οπών έχει βάλει σε αμηχανία τους επιστήμονες”, αναφέρει η ανάρτηση στο Twitter από το πρόγραμμα Ocean Exploration της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. “Οι τρύπες μοιάζουν ανθρώπινες, αλλά οι μικροί σωροί ιζημάτων γύρω τους υποδηλώνουν ότι έχουν ανασκαφεί από … κάτι”.

Πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, μόλις 27 μίλια μακριά από την τοποθεσία της αρχικής παρατήρησης της σημερινής αποστολής, οι επιστήμονες εντόπισαν παρόμοιες τρύπες κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησης. Αλλά το πέρασμα του χρόνου δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Οι ειδικοί της NOAA αναζητούν απαντήσεις κατά τη διάρκεια τριών αποστολών που ονομάζουν “Ταξίδι προς την κορυφογραμμή 2022”, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, σε ταξίδια που τους μεταφέρουν από τα νερά στα ανοικτά του Νιούπορτ, Ρ.Ι., στις Αζόρες και πίσω στο Πουέρτο Ρίκο στην Καραϊβική. Οι εξερευνητές θέλουν να μάθουν τι ζει κατά μήκος της συνεχούς σειράς υποθαλάσσιων ηφαιστείων και τι συμβαίνει όταν σταματούν οι γεωλογικές διεργασίες που δημιουργούν θερμότητα που υποστηρίζει τη ζωή.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *