“Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας είχε σαν συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ γιατί δεν μπόρεσε το χειμώνα του 1941 να καταλάβει τη Μόσχα και κατέρρευσαν τα σχέδια του Χίτλερ.”
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για χιτλερικά στρατεύματα εναντίον των οποίων αγωνίστηκε ο ελληνικός λαός. Αυτό τοποθετεί σε ένα άλλο επίπεδο τον γερμανικό λαό αφού εξειδικεύει τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε αμάρτημα του Χίτλερ και απαλλάσσει τους Γερμανούς σαν λαό από αυτό το βαρύ φορτίο. Αν αναλογιστούμε τον σημερινό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρούμε ότι αυτή η προσεκτική φράση αποφορτίζει το κλίμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για την ισχυρή χώρα της Ευρώπης.
«Πρέπει να βγούμε γρήγορα από την κρίση, διότι δεν μπορείς να ζητάς περισσότερα απ΄αυτόν τον λαό που τα έχει δώσει όλα», δήλωσε αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Εορτάζουμε σήμερα δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε για να πραγματώσει τα όνειρα του ελληνισμού.
Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν μια ανατροπή στα τότε δεδομένα και καθιέρωσε πολιτικοστρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρο της. Έτσι η Ελλάδα με τις νίκες του στρατού και τη στήριξη του λαού πέτυχε τα όνειρα που προσδοκούσε ο Ελληνισμός. Και φτάνουμε στον άλλο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας και που είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως ομολογούν όλοι. Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας είχε σαν συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ γιατί δεν μπόρεσε το χειμώνα του 1941 να καταλάβει τη Μόσχα και κατέρρευσαν τα σχέδια του Χίτλερ. Αυτό το ομολόγησαν όλοι τότε. Σήμερα πολλοί θέλουν να το ξεχνούν και θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη σε αυτή τη μικρή Ελλάδα.
Εμείς όμως, προχωράμε μπροστά, ο ελληνικός λαός χειμάζεται σήμερα, αλλά έχει την ίδια ψυχή εκείνου του λαού των Βαλκανικών Πολέμων και του έπους του 1940. Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού, θα βγούμε από την κρίση και πρέπει να βγούμε από την κρίση. Γιατί και σε εκείνη την ιστορική εποχή υπήρξε η μεγάλη ήττα του 1897 και όμως ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα, έδωσε το «παρών» και αποκατέστησε την πολιτικοστρατιωτική της σημασία σε όλο τον κόσμο, σε εκείνον τον κόσμο και σήμερα πιστεύω το ίδιο θα συμβεί.
Πρέπει, όμως, να βγούμε γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτόν τον λαό. Τα έχει δώσει όλα. Και νομίζω ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Αλλάζει με την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός επέτυχε πολύ περισσότερα από ότι επέτυχε η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και όλες αυτές οι χώρες που δοκιμάζονται. Και οι επόμενοι μήνες, να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν στο λαό μας την ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Με αυτά τα λόγια θέλω να ευχηθώ σε όλους σας ότι καλό μπορεί να περιμένουμε και ελπίζω γρήγορα αυτή η ελπίδα, που όλοι την έχουμε μέσα μας και δεν έχουμε γονατίσει ακόμα, να πραγματώσει όλα αυτά που κάποτε τα θεωρούσαμε και σήμερα τα θεωρούμε αδύνατα».
Η παρέλαση διεξήχθη υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και αποτέλεσε την κορύφωση των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και το ιστορικό ΟΧΙ τις οποίες λάμπρυνε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα
Χωρίς προβλήματα και με μικρότερη συμμετοχή σχολείων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές πραγματοποιήθηκε φέτος η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Στη φετινή παρέλαση συμμετείχαν δέκα λύκεια, εκ των οποίων τα έξι ιδιωτικά, επτά γυμνάσια και τέσσερα δημοτικά, σαφώς λιγότερα από τριάντα και πλέον σχολεία των προηγούμενων ετών.
Αποκλεισμένοι από την περιοχή της πλατείας του Συντάγματος ήταν και οι θεατές, οι οποίοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους οικείους τους να παρελαύνουν από την οδό Πανεπιστημίου και από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου και κάτω.
Την παρέλαση από την πλατεία Συντάγματος, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, παρακολούθησαν μόνο φοιτητές των σχολών της Αστυνομίας.
Από εκείνο το σημείο παρακολούθησε την παρέλαση και η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ελενα Κουντουρά, η οποία διέσχισε το οδόστρωμα της λεωφόρου Αμαλίας από την εξέδρα των επισήμων έως την πλατεία λίγο πριν από την έναρξη της παρέλασης. «Εγώ θα βρίσκομαι πάντα με τον λαό, απέναντι από αυτούς που παραδίδουν την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε.
Σε μια συμβολική κίνηση καταγγελίας της κρίσης προχώρησε και η σημαιοφόρος ενός σχολείου παρελαύνοντας ξυπόλητη.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της παρέλασης, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτήν την κρίση. «Σήμερα πρέπει να επιδείξουμε την ίδια ομοψυχία, την ίδια αυταπάρνηση και τον ίδιο ηρωισμό για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι ιστορικό μας χρέος να παραδώσουμε μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα λάθη και τις δουλείες του παρελθόντος», σημείωσε.
Της μαθητικής παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
F-16 στον ουρανό της Θεσσαλονίκης
Μπορεί οι κακές καιρικές συνθήκες αλλά και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας να μην επέτρεψαν σε όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά τη στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο το «εξ ουρανού» εκπληκτικό θέαμα που παρακολούθησε όλη η πόλη, τους αποζημίωσε εν πολλοίς.
Ένα μαχητικό αεροσκάφος F 16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τον χώρο της παρέλασης, πραγματοποιώντας στον φθινοπωρινό ουρανό τολμηρούς και υψηλής ακρίβειας ελιγμούς, πολλοί εκ των οποίων γίνονται σε συνθήκες μάχης. Τα ακροβατικά του υπερσύγχρονου πολεμικού καθήλωσαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς.
Άνθρωποι σταματούσαν στους δρόμους για να απολαύσουν το θέαμα, άλλοι στα μπαλκόνια και τις ταράτσες των οικοδομών, έχοντας «ειδοποιηθεί» από τον εκκωφαντικό θόρυβο, απαθανάτιζαν, με βιντεοκάμερες και κινητά τηλέφωνα, τις βουτιές και τις κατακόρυφες ανόδους του.
Τη μια στιγμή το «ατσαλένιο πουλί» χανόταν στα μολυβένια σύννεφα πάνω από τον Θερμαϊκό και την άλλη εμφανιζόταν πάνω από την πόλη «κόβοντας την ανάσα» σ΄ όσους παρακολουθούσαν την επίδειξη ή και σ’ εκείνους που αιφνιδιασμένοι έστρεφαν το κεφάλι στον ουρανό για να δουν τι συμβαίνει.
Επί δέκα λεπτά το F 16 της Πολεμικής Αεροπορίας «λικνιζόταν» στον ουρανό, χωρίς να εκτελεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω χαμηλών νεφώσεων, ελιγμούς σε μεγάλα ύψη και ολοκλήρωσε την ατραξιόν του πετώντας «πάνω από τα κεφάλια» όσων βρίσκονταν στον χώρο της παρέλασης.
Κατά το «αποχαιρετιστήριο» πέρασμά του από την παραλιακή λεωφόρο, «εγκλώβισε» το βλέμμα όχι μόνο των επισήμων και των ενστόλων, αλλά ακόμα και των διαδηλωτών στις παρυφές της παρέλασης και των ανδρών των ΜΑΤ, που για λίγα έστω δευτερόλεπτα «χαλάρωσαν» στρέφοντάς το στους αιθέρες.