Συμπτώματα Ομικρον 2
Υπάρχει ένα στοιχείο που ερευνούν οι επιστήμονες για την Ομικρον 2 που προκαλεί ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας. Τα συμπτώματα, η βαρυχειμωνιά και ο μεγάλος φόβος για το επόμενο στάδιο.
Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία επιστήμονες από όλο τον κόσμο και οι εξελίξεις τούς επιβεβαιώνουν. Νέες λοιμώξεις, επαναλοιμώξεις, μεταλλάξεις, υποπαραλλαγές στελεχών και αναλυτικές επιστημονικές μελέτες βάζουν κάθε τόσο νέα δεδομένα στην πορεία της πανδημίας που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει έντονα και το 2022.
Τελευταία εξέλιξη είναι η εμφάνιση της Ομικρον 2, της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον που μάλλον είναι πιο μεταδοτική, δεν έχουμε πολλά στοιχεία για τα συμπτώματα, και έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη Σκανδιναβία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Ζήτημα χρόνου ήταν να φτάσει στην Ελλάδα και σήμερα εντοπίστηκαν και τα πρώτα δύο κρούσματα στη χώρα μας.
Τι είναι η Ομικρον 2
Στάση αναμονής τηρούν οι επιστήμονες για να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την υποπαραλλαγή της εξαιρετικά μεταδοτικής Ομικρον. Τι ξέρουμε όμως μέχρι στιγμής;
Πρόκειται για το υποστέλεχος BA.2 και σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη ονομάζεται και stealth γιατί δεν ανιχνεύεται εύκολα. Και αυτό γιατί έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται. Εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και είναι ο δεύτερος κλάδος της μετάλλαξης Όμικρον.
Οι πρώτες αναλύσεις δεν δείχνουν κάποια διαφορά στις νοσηλείες για το υποστέλεχος BA.2 σε σύγκριση με το BA.1. Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι επιστήμονες αναμένουν πάντως ότι τα εμβόλια έχουν επίδραση κατά της σοβαρής ασθένειας.
Τι ξέρουμε για τα συμπτώματα
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η νέα παραλλαγή μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά. Ωστόσο, και η ίδια τόνισε ότι δεν χρειάζεται πανικός, δήλωση που έκαναν και άλλοι καθηγητές, όπως ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, ο οποίος συνέστησε να μην υπάρξει πανικός, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν τι ρόλο θα παίξει το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον φαίνεται να είναι τα εξής:
- Μπούκωμα, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, βήχας
Ο μεγάλος φόβος αν την «πιάνουν» τα τεστ
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε σήμερα στο OPEN και εμφανίστηκε προβληματισμένη, σημειώνοντας πως «φαίνεται ανησυχητική» η υποπαραλλαγή. «Υπήρξε μια πληροφόρηση πως δεν την πιάνουν τα τεστ. Δεν μπορούν να την ανιχνεύσουν» ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Το θέμα είναι εάν η παραλλαγή θα επικρατήσει, εάν είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί, μπορεί και να εξαφανιστεί. Έχουν υπάρχει πολλές παραλλαγές που έχουν εξαφανιστεί πολύ γρήγορα» τόνισε η κ. Λινού.
Ο παράγοντας «ψύχος» και «κακοκαιρία»
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στον παράγοντα του καιρού που θα κρίνει τη διασπορά:
«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη».