18/07/2024

8 Μαρτίου η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

2

8 Μαρτίου,Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.

Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα.
Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών. Της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα.
Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών
Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία:
Στις 8 Μαρτίου :
· Το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας – από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια – και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
· Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ”. Για να εκφράσουμε “είπε” την αλληλεγγύη και την αγάπη για Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας”. Και ακόμα πρόσθεσε ότι, “την ημερομηνία αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών και η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να πάρει διεθνή χαρακτήρα”.
· Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Σε άλλες χώρες του κόσμου η 8η Μαρτίου είναι αργία και τιμάται με διαδηλώσεις των φεμινιστριών, αλλά και πιο ήπια το ισχυρό φύλο εκφράζει την εκτίμηση, τον σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του προς το ασθενές αλλά ωραίο φύλο. Ευγνωμοσύνη και αναγνώριση για τη συνεισφορά των γυναικών στην πρόοδο της κοινωνίας αλλά και της οικογένειας σε κάθε έναν από τους ρόλους που καλείται η γυναίκα να παίξει. Ας μην τους απαριθμήσουμε για να μη σας κουράσουμε. Απλώς ρίξτε μια ματιά γύρω σας.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

2 thoughts on “8 Μαρτίου η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

  1. ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΧΑΛΑΣΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ. ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ ΑΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *