27/07/2024

19 Μαΐου Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ιστορική ανασκόπηση πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας

0

19 Μαΐου Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ιστορική ανασκόπηση πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

 pontian_genocide.jpg

19 Μαΐου Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ένας από τους λαούς, που έχει υποστεί όλες τις μορφές και τις μεθόδους γενοκτονίας από στρατοκρατικό καθεστώς, είναι και ο ελληνισμός του Πόντου.

Οι Έλληνες του Πόντου αποτελούσαν πάντοτε ένα ζωτικό κομμάτι της περιοχής και παρόλο που ήταν μακριά από τον εθνικό κορμό της ελληνικής χερσονήσου και των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας, διέγραψαν την δική τους πορεία η οποία όμως ήταν παράλληλη με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων. Δεν είχαν σχεδόν τίποτα να ζηλέψουν από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή πολλών ελεύθερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Ο όρος γενοκτονία όπως διαμορφώθηκε μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου(στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945), σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας και πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις (άρθρο 1 της ειδικής Σύμβασης, την οποία έχει ψηφίσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948 στο έγκλημα της γενοκτονίας).

Το 1919 αρχίζει ο νέος διωγμός κατά των Ελλήνων, πολύ πιο συστηματικός και συνάμα άγριος από τους προηγούμενους. Η 19η Μαΐου 1919 ημερομηνία την αποβίβασης του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, είναι η αρχή για τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση (1919-1922) της Ποντιακής Γενοκτονίας (Η Α’ φάση της Γενοκτονίας, 1914-1918, έλαβε χώρα κυρίως κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με θύτες τους Νεότουρκους εθνικιστές). Η τρομοκρατία, τα εργατικά τάγματα, οι εξορίες, η εξάλειψη της Ποντιακής ηγεσίας στην Αμάσεια το 1921, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί, οι μαζικές δολοφονίες, ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους και να μετοικήσουν μετά από εξοντωτικές πορείες, στην Ελλάδα, στη ΕΣΣΔ, το Ιράν, στη Συρία, και αλλού (Αυστραλία, ΗΠΑ). Τον επίλογο της ποντιακής γενοκτονίας αποτελεί ο βίαιος ξεριζωμός των επιζώντων μετά το 1922-1923.

Η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού έχει αναγνωριστεί επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων (επίσημη Εθνική Επέτειος από 24 Φεβρουαρίου 1994), την Κύπρο, τη Σουηδία, πολιτείες των ΗΠΑ και περιφερειακές κυβερνήσεις στην Αυστραλίας, όπως προσφάτως καιη γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία σε μία ιστορική κίνηση, αναγνώρισε ομόφωνα τη γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου παράλληλα με αυτήν, των Αρμενίων και Ασσυρίων κατά την περίοδο 1915-1922.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Στις 19 Μαΐου 2013, ημέρα Κυριακή, θα εορτασθεί η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.

Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της ημέρας αυτής, θα λάβουν χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  1. ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ-ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από της 8ης πρωινής ώρας, μέχρι και της δύσης του ηλίου της 19ης Μαΐου 2013. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων της χώρας καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

  1. ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

Ώρα 10.30. Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Διονύσιου.

3ΟΜΙΛΙΑ

Μετά το τέλος της δοξολογίας θα ακολουθήσει ομιλία από την κα. Πολυξένη Ορκοπούλου.

4. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΩΝ

Μετά το τέλος της ομιλίας θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Μαυσωλείο των Ηρώων από τους κ.κ., Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Βουλευτές του Νομού, Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Πρόεδρο και Εισαγγελέα Πρωτοδικών και Πρόεδρο του Διοικητικού Δικαστηρίου, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κορίνθου, Δήμαρχο Κορινθίων, Πρώην Υπουργούς κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής ΑΕΙ, Προϊστάμενο Δικαστικού Γραφείου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων, Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου, Περιφερειακούς Συμβούλους Π.Ε. Κορινθίας, Δημάρχους του Νομού, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κορινθίων, πρώην Βουλευτές, Πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ., Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου, Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού εν ενεργεία κατά ιεραρχική τάξη, Διευθυντές Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης, Προέδρους των Επιστημονικών Οργανώσεων, Προέδρους Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, Προέδρους Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Εκπροσώπους Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Περιφερειακούς Εφόρους Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού με στολή, Πρόεδρο Επιμελητηρίου, Προέδρους Επαγγελματικών Οργανώσεων, Πρόεδρους των Εργατικών Οργανώσεων, Προέδρους Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Προέδρους άλλων Σωματείων και Συλλόγων.

Η σειρά κατάθεσης στεφανιών θα γίνει με φροντίδα του Τελετάρχη και θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού, σε μνήμη των νεκρών των Ελλήνων του Πόντου. Η τελετή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τελετάρχης στην παραπάνω εκδήλωση ορίζεται ο υπάλληλος του Δήμου Κορινθίων κ. Λυγάκης Δημήτριος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *