15 γκάφες που πρέπει να αποφύγετε αν πιείτε κρασί μαζί με έναν Γάλλο
Παράλληλα με το ψωμί και το τυρί, το κρασί αποτελεί την ιερή τριάδα της γαλλικής κουζίνας. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε τυχόν γκάφες αν θέλετε να πιείτε κρασί στη Γαλλία.
Οι Γάλλοι τηρούν ευλαβικά τις γαστρονομικές τους συνήθειες και το κρασί δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι κανόνες γύρω από το κρασί στη Γαλλία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τους επισκέπτες. Υπάρχει ένα ολόκληρο πεδίο γεμάτο παγίδες και άγραφες πρακτικές που οι Γάλλοι φαίνεται να ξέρουν από τη στιγμή που γεννιούνται!
- Μην πιείτε κόκκινο κρασί χωρίς φαγητό
Στη Γαλλία κυκλοφορεί ένα συγκεκριμένο αστείο: «Πώς εντοπίζεις έναν τουρίστα σε ένα καφέ; Είναι αυτός που πίνει κρασί! ». Αυτό ισχύει κυρίως για το κόκκινο κρασί, επειδή για τους Γάλλους, το κόκκινο κρασί πηγαίνει με φαγητό. Τόσο απλά! Είναι εξαιρετικά σπάνιο να δεις έναν Γάλλο να απολαμβάνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για απεριτίφ. Αντ ‘αυτού, οι Γάλλοι θα προτιμήσουν ένα kir (ένα δημοφιλές κοκτέιλ φτιαγμένο με σαμπάνια και ένα γλυκό, κόκκινο λικέρ φραγκοστάφυλο crème de cassis), ένα ποτήρι σαμπάνιας, ένα ροζέ ή μερικές φορές ένα λευκό κρασί.
- Μην αγοράσετε το φτηνότερο κρασί που θα βρείτε στο ράφι.
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνεις κακό κρασί, λένε οι Γάλλοι. Αυτό σημαίνει ότι αν βρείτε ένα κρασί των 2.50 ευρώ στο σούπερ μάρκετ, δεν πρέπει να το αγοράσετε για δώρο στους Γάλλους φίλους σας.
- Μην αγοράζετε κρασί ως δώρο σε ένα γεύμα
Υπάρχει και άλλος ένας λόγος που δεν πρέπει να πάτε αυτό το φτηνό κρασί που λέγαμε ως δώρο στους φίλους σας. Οι Γάλλοι δεν αγοράζουν κρασί ως δώρο όταν είναι καλεσμένοι σε ένα τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι ο οικοδεσπότης δεν ξέρει από κρασί. Βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντα, αλλά καλύτερα να ρωτήσετε τον οικοδεσπότη τι κρασί θέλει να φέρετε στο τραπέζι ανάλογα με το φαγητό που θα σερβίρει.
- Μην προσφέρετε ποτέ σε έναν Γάλλο ένα κρασί από τη Καλιφόρνια
Το να προσφέρεις σε ένα Γάλλο ως δώρο ένα καλιφορνέζικο κρασί είναι κάτι αστείο. Για την ακρίβεια αποφύγετε οτιδήποτε άλλο πέρα από γαλλικό κρασί. Οι Γάλλοι είναι δεινοί υποστηρικτές της χώρας τους.
- Μην βάλετε το κόκκινο κρασί στο ψυγείο!
Όσο ζεστό κι αν είναι το καλοκαίρι, αντισταθείτε στον πειρασμό να βάλετε το κόκκινο κρασί στο ψυγείο, αν δεν θέλετε να δείτε τα μάτια του Γάλλου φίλου σας να ανοίγουν διάπλατα από την έκπληξη. Τα γεμάτα κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου ή έστω λίγο πιο δροσερά. Εξαίρεση αποτελούν τα ελαφριά κόκκινα κρασιά που μπορούμε να τα σερβίρουμε δροσερά αλλά σε καμία περίπτωση κρύα.
- Μην τους σερβίρετε φελλωμένα κρασιά
Ανοίξτε το κρασί πριν το σερβίρετε και δοκιμάστε το. Κάθε Γάλλος που σέβεται τον εαυτό του είναι σε θέση να καταλάβει αν ένα κρασί «έχει φελλό» και αυτό είναι ένα σύνηθες ελάττωμα του κρασιού. Δείτε περισσότερα εδώ:
Μπορούμε να πιούμε ένα φελλωμένο κρασί;
- Ανοίξτε το κρασί με τον σωστό τρόπο
Οι Γάλλοι όταν ανοίγουν ένα κρασί, το κάνουν με τον σωστό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι κόβουν με το μαχαιράκι, που έχει το ανοιχτήρι, το μισό καψίλιο και μετά το αφαιρούν. Δεν το τραβάνε και το βγάζουν όλο από την κορυφή -κάτι που δυστυχώς βλέπουμε συχνά σε ελληνικές ταβέρνες! Επίσης, όσο και αν σας αρέσει αυτό το ποπ! που κάνει ο φελλός όταν βγαίνει, βεβαιωθείτε ότι θα αφαιρέσετε το φελλό όσο πιο ήσυχα γίνεται μπροστά σε έναν Γάλλο.
- Μην ξεχάσετε να αφήσετε το κρασί να αναπνεύσει
Αυτό που ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί και το ρίχνουμε απευθείας στα ποτήρια, είναι λάθος σύμφωνα με τις γαλλικές συνήθειες. Πρέπει να ανοίξουμε το κρασί και να το αφήσουμε λίγη ώρα να αναπνεύσει και να βγάλει όλα του τα αρώματα,
- Αφήστε να σας σερβίρει ένας άντρας
Αν είστε γυναίκα, σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να περιμένετε τους άντρες να σας σερβίρουν στο τραπέζι. Μια παλιομοδίτικη συνήθεια ευγένειας. Βέβαια, οι καιροί έχουν αλλάξει αλλά μην ξαφνιαστείτε αν εισπράξετε κανένα περίεργο βλέμμα όταν σερβίρεστε μόνη σας.
- Μην ρίχνετε σταγόνες κρασιού στο τραπέζι όταν σερβίρετε
Οι Γάλλοι το εφαρμόζουν πάντα όταν σερβίρουν το πολύτιμο κρασί τους. Στριφογυρίζουν ελαφρώς τη φιάλη όταν τελειώσουν το σερβίρισμα, για να μην αφήσουν ούτε σταγόνα να πέσει στο τραπέζι.
- Μην γεμίσετε το ποτήρι σας μέχρι το χείλος
Συνήθως αν είστε καλεσμένος δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί σύμφωνα με τη συνήθεια, θα σας σερβίρει πάντα ο οικοδεσπότης. Αλλά όπως και να έχει αν γεμίσετε το ποτήρι σας μέχρι πάνω, θα εισπράξετε βλέμματα αποδοκιμασίας.
- Μην σερβίρετε μοσχαρι bourguignon με κρασί από το Μπορντό
Το παραδοσιακό αυτό πιάτο, το μοσχάρι bourguignon ταιριάζει μόνο με ένα κρασί Bourgogne, δηλαδή ένα κρασί από τη Βουργουνδία. Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός μπορεί να δημιουργήσει σκάνδαλο!
- Μην είστε λαίμαργοι με το κρασί σας
Οι Γάλλοι πίνουν μικρές γουλιές κρασί, γιατί θέλουν να το απολαμβάνουν ενώ τρώνε το φαγητό τους. Κοροιδεύουν τον λαίμαργο τρόπο με τον οποίο οι Άγγλοι κατεβάζουν το κρασί. Επίσης, όταν τελειώσει το φαγητό, πίνουν ένα απεριτίφ ή κονιάκ.
- Μην βάλετε πάγο στο κρασί!
Το να αραιώσεις το γαλλικό κρασί με νερό είναι στην κυριολεξία ιεροσυλία. Μόνο στο ροζέ επιτρέπεται να ρίξετε παγάκια και μόνο σε μια εξαιρετικά ζεστή μέρα.
- Τελειώστε το ποτήρι σας πριν ζητήσετε να σας το ξαναγεμίσουν
Αν θέλετε κι άλλο κρασί, δεν έχετε παρά να τελειώσετε αυτό που πίνετε και σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να σας προτείνει να το ξαναγεμίσει. Αν δεν θέλετε να πιείτε άλλο, αφήστε λίγο κρασί μέσα στο ποτήρι. Αυτό είναι μια σιωπηλή ένδειξη ότι δεν θέλετε ξαναγέμισμα.