Με 153 «ναι», 128 «όχι» και 18 «παρών» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με το πακέτο μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 299 από τους 300 βουλευτές.
«Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα μεγάλο αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα. Το βήμα προς την Ανάκαμψη. Ήταν προϋπόθεση αυτή η ψηφοφορία για να βρούμε δουλειά για τα παιδιά μας, για να υπάρχει η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να δουν καλύτερες μέρες. Το επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός. Θα πάει και αυτός καλά», τόνισε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και πρόσθεσε:
«Το σημαντικό όμως είναι από τη Δευτέρα και μετά. Εκεί θα επικεντρωθεί όλη η προσοχή μας, γιατί μετά τη Δευτέρα, μοναδικό στόχο- και αν θέλετε και προσωπικό μου στόχο- έχω να δώσουμε το δικαίωμα της Ανάπτυξης στον Ελληνικό λαό, να ξαναδώσουμε το χαμόγελο. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με πολύ δουλειά, με συντονισμένη δράση, με επενδύσεις- ένα μεγάλο ζητούμενο- με αποκρατικοποιήσεις, που είναι αναγκαίο, καλό αναγκαίο για την Ελλάδα. Και γενικά με κινήσεις, οι οποίες θα δώσουν και προς τα μέσα την αλλαγή της ψυχολογίας και προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Επομένως, σήμερα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για το οποίο προφανώς είμαι πολύ ευχαριστημένος».
Απών από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος αιτιολογώντας τη στάση του, ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ότι «τα μέτρα και η διαδικασία διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών λόγων του ΠΑΣΟΚ και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας».
«Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις που κατάφερε να υπερψηφίσει το κρίσιμο νομοσχέδιο λιτότητας, αργά το βράδυ της Τετάρτης, καθώς τα βίαια επεισόδια συγκλόνισαν την Αθήνα με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα, τα οποία απειλούν να διαβρώσουν περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των άπορων και της μεσαίας τάξης», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου με μόλις 153 ψήφους αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την τρικομματική κυβέρνηση, προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας από τους διεθνείς δανειστές και να αποτρέψει μια άμεση πτώχευση, συνεχίζει το Ρόιτερς.
Για τους περισσότερους από 70.000 διαδηλωτές, οι οποίοι αψήφησαν τη δυνατή βροχή που έπεφτε έξω από τη Βουλή, το νομοσχέδιο θα αποτελέσει ένα περαιτέρω πλήγμα για την οικονομία, η οποία σύντομα θα εισέλθει στον έκτο χρόνο της ύφεσης, με την ανεργία να φτάνει το ποσοστό ρεκόρ του 25 τοις εκατό. “Έχουν ήδη μειώσει τη σύνταξή μου από τα 2.250 ευρώ στα 1.250 και τώρα κινδυνεύουμε όλοι με ακόμα περισσότερες περικοπές. Δεν καταλαβαίνουν ότι με τα χρήματα αυτά στηρίζω οικονομικά τη γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά”, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας 70χρονος συνταξιούχος, ο οποίος βρισκόταν έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενος για τα νέα μέτρα. “Τα μέτρα λιτότητας που πρόκειται να ψηφίσουν θα είναι ντροπή για κάθε οικογένεια, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη”, δήλωσε αγανακτισμένος.
Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ των περικοπών στον προϋπολογισμό ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κλίμα έντονων διαφωνιών, κατά της περαιτέρω μείωσης των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας. Το τηλεγράφημα συνεχίζει αναφέροντας ότι δύο από τα κόμματα του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, διέγραψαν συνολικά επτά βουλευτές που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Πριν από την ψηφοφορία, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη ή να επιστρέψει στη δραχμή. “Σήμερα αντιμετωπίζουμε την πιο κρίσιμη απόφαση που έχει λάβει οποιαδήποτε κυβέρνηση τα τελευταία 37 χρόνια”, είπε στη Βουλή. “Επιλέγουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη ή να επιστρέψουμε στη δραχμή. Αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνουμε. Πολλά από τα μέτρα είναι δίκαια και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί χρόνια πριν, ενώ άλλα είναι άδικα, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη από οποιοδήποτε από αυτά τα μέτρα”.
Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, ήταν απαραίτητη η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει τα δάνεια διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές. Η επόμενη δόση του δανείου των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και χωρίς αυτό η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρύξει πτώχευση στις 16 Νοεμβρίου, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν επιπρόσθετε περικοπές στις συντάξεις και τον δημόσιο τομέα, αυξήσεις στους φόρους, διετή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και μια νομοθεσία που θα καταστήσει ευκολότερες τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να κάνει μειώσεις στον ελάχιστον μισθό και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να μπορούν να ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν με πιο ευέλικτα ωράρια.
Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, η συζήτηση διεκόπη αφού εργαζόμενοι στη Βουλή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τις περικοπές στους μισθούς τους, κάτι που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Αργότερα, ο Στουρνάρας απέσυρε τις προτεινόμενες περικοπές μισθών των εργαζομένων στη Βουλή.
Πηγή: pathfinder.gr