Χαϊδεύετε τον σκύλο στο κεφάλι ; Καλύτερα να το ξανασκεφτείτε
Όταν βλέπετε έναν φιλικό και χαριτωμένο σκύλο στο δρόμο ή στο πάρκο, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι να πλησιάσετε και να τον χαϊδέψετε. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην επιθυμία να δώσει μερικά χάδια σε ένα αξιαγάπητο κεφαλάκι. Όμως, ακόμα και αν έχετε εμπειρία με τα ζώα και δεν έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα, καλό είναι να σκεφτείτε δύο φορές πριν προχωρήσετε. Ο λόγος; Μπορεί να μην προσεγγίζετε με τον πιο κατάλληλο και ασφαλή τρόπο.
Για εμάς, ένα χάδι στο κεφάλι θεωρείται μια έκφραση αγάπης και τρυφερότητας. Ωστόσο, οι σκύλοι δεν αντιλαμβάνονται την κίνηση αυτή με τον ίδιο τρόπο. Πολλοί από αυτούς θα προτιμούσαν να τους δείξουμε τη στοργή μας διαφορετικά.
Αν έχετε δικό σας σκύλο, η εκπαίδευσή του ώστε να ανέχεται το άγγιγμα στο κεφάλι μπορεί να τον βοηθήσει να αντιμετωπίζει καλύτερα τέτοιες ανθρώπινες επαφές. Όμως, δεν είναι όλοι οι σκύλοι εκπαιδευμένοι ή προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.
Γιατί οι σκύλοι αποφεύγουν τα χτυπήματα στο κεφάλι
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Veterinary Behavior παρακολούθησε τις αντιδράσεις 28 σκύλων διαφόρων φυλών και ηλικιών, ενώ αυτοί φορούσαν συσκευές μέτρησης του καρδιακού ρυθμού. Στους σκύλους αυτούς, οι οποίοι βρίσκονταν με τους κηδεμόνες τους, άγνωστοι άνθρωποι κλήθηκαν να τους χαϊδέψουν σε διάφορα σημεία του σώματος – στο κεφάλι, στο στήθος, στον ώμο, στο λαιμό, στη βάση της ουράς, κ.λπ., καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους.
Όταν οι σκύλοι δέχονταν χάδια στο κεφάλι ή στα πόδια, παρουσίαζαν «χειρονομίες κατευνασμού». Αυτές είναι κινήσεις που οι σκύλοι κάνουν όταν νιώθουν άβολα ή φοβισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν μια πιθανή σύγκρουση. Παραδείγματα τέτοιων χειρονομιών είναι το γλείψιμο των χειλιών ή το χασμουρητό. Παράλληλα, οι παλμοί της καρδιάς τους αυξάνονταν. Αντιθέτως, ήταν πιο ήρεμοι όταν χαϊδεύονταν στο στήθος, στους ώμους ή στη βάση της ουράς.
Για τους σκύλους, το άγγιγμα στο κεφάλι μπορεί να θεωρηθεί απειλητική κίνηση. Η προσέγγιση ενός χεριού στο κεφάλι τους εκλαμβάνεται ως παραβίαση του προσωπικού τους χώρου και μπορεί να τους προκαλέσει άγχος και φόβο. Ειδικά αν το χέρι κατευθύνεται απευθείας προς το πρόσωπό τους, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικό.
Ένας ακόμη λόγος που οι σκύλοι αποφεύγουν τα χάδια στο κεφάλι είναι ότι δεν θέλουν να τους αγγίζουν τα μάτια και τις μύτες τους, καθώς αυτές οι περιοχές είναι σημαντικές για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος.
Πώς να καταλάβετε αν ο σκύλος δεν απολαμβάνει τα χτυπήματα στο κεφάλι
Παρόλο που μερικοί σκύλοι ανέχονται τα χτυπήματα στο κεφάλι, οι περισσότεροι τα βρίσκουν ενοχλητικά. Παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, μπορείτε να καταλάβετε αν νιώθει άβολα. Τα σημάδια άγχους και δυσφορίας περιλαμβάνουν:
• Κατεβάζει το κεφάλι του ή απομακρύνεται
• Κάνει πίσω ή αποφεύγει την επαφή
• Τα αυτιά του γέρνουν προς τα πίσω
• Γλείφει τα χείλη του
• Χασμουριέται
• Δείχνει το λευκό μέρος των ματιών του (γνωστό και ως βλέμμα φάλαινας)
Γιατί οι σκύλοι απολαμβάνουν τα χάδια στην κοιλιά
Το χάιδεμα στην κοιλιά είναι συχνά μια ένδειξη εμπιστοσύνης από τον σκύλο. Πρόκειται για μια κίνηση που οι σκύλοι απολαμβάνουν καθώς αποκαλύπτουν ένα ευάλωτο σημείο του σώματός τους όταν νιώθουν άνετα.
Εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας να ανέχεται τα χάδια στο κεφάλι
Αν ο σκύλος σας δεν ανέχεται τα χτυπήματα στο κεφάλι, είναι σημαντικό να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει αυτή τη φοβία μέσω της εκπαίδευσης. Δεν μπορείτε πάντα να ελέγχετε τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων, οπότε η εκπαίδευση μπορεί να προστατεύσει το ζώο σας από το περιττό άγχος.
Σύμφωνα με το American Kennel Club, η απευαισθητοποίηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να συνηθίσει κάτι που τον φοβίζει – όπως τα χάδια στο κεφάλι. Χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση με λιχουδιές, μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία ευχάριστη για το ζώο.
Η Stephanie Gibeault, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια σκύλων, περιγράφει τη διαδικασία στο American Kennel Club:
• Ξεκινήστε καθισμένοι στο επίπεδο του σκύλου σας. Απλώστε αργά το χέρι σας προς το κεφάλι του και τραβήξτε το πίσω, δίνοντάς του μια λιχουδιά.
• Μόλις το ζώο συσχετίσει το χέρι σας με την ανταμοιβή, αγγίξτε απαλά το κεφάλι του για λίγα δευτερόλεπτα και δώστε του μια λιχουδιά.
• Προχωρήστε σε περισσότερα και πιο έντονα χάδια, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια.
• Στο τέλος, δοκιμάστε να αλλάξετε θέση και να σταθείτε πάνω από τον σκύλο, επαναλαμβάνοντας τα βήματα.
Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και υπομονή. Μην βιάζεστε και μην πιέζετε τον σκύλο σας. Ο χαρακτήρας κάθε σκύλου είναι διαφορετικός, και μερικοί σκύλοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλους. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή.