Χάσμα 2 δισ. χωρίζει Ελλάδα – δανειστές. Μας ζητούν μέτρα σοκ
Μέτρα που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω στα πέτρινα χρόνια της ύφεσης απαιτούν από την Ελλάδα οι δανειστές, ενώ, μετά το ναυάγιο και τις δραματικές εξελίξεις του σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, η διαπραγμάτευση τείνει να επιστρέψει στο σημείο μηδέν, διαγράφοντας κάθε πρόοδο που είχε επιτευχθεί.
Τα νέα μέτρα που απαίτησαν στις Βρυξέλλες οι δανειστές αγγίζουν τη λογική του παραλόγου, αφού εκτός του ότι δεν έχουν κανέναν αναπτυξιακό προσανατολισμό, έχουν ξεκάθαρα υφεσιακό χαρακτήρα και είναι ικανά να προκαλέσουν ισχυρό σοκ στην ελληνική οικονομία και αγορά.
Πέραν της ανεξήγητης εμμονής τους για αυξήσεις στον ΦΠΑ και μειώσεις στις συντάξεις, οι δανειστές αξιώνουν πλέον και αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα φετινά εισοδήματα.
Φορολογία εισοδήματος
Εσχάτως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέθηκε ένα ακόμη μέτρο, το οποίο αφορά στις αλλαγές από φέτος στα εισοδηματικά κλιμάκια και τους φορολογικούς συντελεστές (22%, 32% και 42%), με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και περικοπή της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Πιο συγκεκριμένα, εάν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει τις προτάσεις των πιστωτών, τότε θα μειωθεί η έκπτωση φόρου εισοδήματος των 2.100 ευρώ που χορηγείται ολόκληρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και αποκλιμακώνεται σταδιακά για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 21.001 έως 42.000 ευρώ.
Μια τέτοια παρέμβαση θα οδηγούσε αυτόματα σε μείωση του αφορολόγητο ορίου των 9.545 ευρώ, το οποίο προκύπτει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ λόγω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.
Ταυτόχρονα, η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων με αφορολόγητο όριο μειωμένο από τις 12.000 ευρώ στο επίπεδο του νέου μειωμένου αφορολογήτου (που θα προέκυπτε μετά την περικοπή της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ) και με συντελεστές αυξημένους από τα επίπεδα του 0,7% – 2,8% στα επίπεδα του 1% – 4%, θα σήμαινε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις όχι μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ αλλά και για πολλούς άλλους με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα από το όριο αυτό.
Συντάξεις
Την ίδια στιγμή οι πιέσεις των ξένων για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με αιχμή τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ έως το 2016, εγείρει αυτόματα θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων, μέσω της αύξησης της εισφοράς (από 4% σε 6%) που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αμείωτες οι πιέσεις για τον ΦΠΑ
Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών καλά κρατούν και στο θέμα του ΦΠΑ, με τους ξένους να επιμένουν για μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
Οι δανειστές πιέζουν για αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% όχι μόνο για τις μεταφορές και τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα αλλά και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου.
Πηγή: news247.gr