10/10/2024

Φεύγει η Motor Oil από την Ελλάδα;

0

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Motor Oil να μεταφέρει τη φορολογική της έδρα εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφεραν τόσο επιχειρηματικές όσο και χρηματιστηριακές πηγές στην One Voice. Αυτή η κίνηση δεν θα επηρεάσει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα ή τις πάγιες επενδύσεις, όπως τα διυλιστήρια. Αντ’ αυτού, ο όμιλος θα υπάγεται φορολογικά σε άλλη χώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Παρά τις προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για σχολιασμό.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Βαρδινογιάννη και της κυβέρνησης είναι γνωστή, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τις κατηγορίες περί παρεμπόδισης ελέγχου και την προσπάθεια εισόδου στο γραφείο του. Ο επιχειρηματίας έχει αντιδράσει έντονα και ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της Επιτροπής.

Η απόφαση για πιθανή μεταφορά έδρας έρχεται ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης δυσαρέσκειας, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των λεγόμενων «υπερκερδών» του ομίλου, που επηρέασε την οικονομική του εικόνα. Παράλληλα, η πτώση της μετοχής της Motor Oil, ειδικά μετά την έξοδό της από τον δείκτη MSCI Standard και την πυρκαγιά στη μονάδα των Αγίων Θεοδώρων, επιδείνωσε την κατάσταση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Viohalco, η Titan και η Coca-Cola HBC, έχουν επίσης μεταφέρει τις φορολογικές τους έδρες στο εξωτερικό, ενώ το ίδιο έχει πράξει και η Austriacard.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *