«Βεβαίως μένουμε Ευρώπη… αλλά θέλουμε και να ζήσουμε στην Ευρώπη, να δουλέψουμε στην Ευρώπη, να προκόψουμε και να αναπτυχθούμε στην Ευρώπη, να είμαστε ίσοι απέναντι σε ίσους στην Ευρώπη. Αυτό ποθεί ο λαός και πέντε χρόνια τώρα η συνταγή που μας δίδεται δεν μας δίνει αυτό το περιθώριο» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας , μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Η κυβέρνηση όπως είπε, ο κ.Τσίπρας επιδιώκει μια βιώσιμη λύση στην Ευρώπη και η απάντηση, που θα κληθεί να δώσει ο λαός θα είναι «ναι ή όχι σε μια βιώσιμη λύση».
«Δεν είναι ωφέλιμο για κανέναν να προσπαθεί να θέσει ψεύτικα διλλήματα» πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι το όχι στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, σημαίνει «ισχυρή πίεση στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και ρεαλισμό το πρόβλημα της Ελλάδας».
Υποστήριξε ότι ο ίδιος έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό εδώ και πέντε μήνες, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα έδινε διέξοδο, χωρίς μέτρα λιτότητας με επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης, λύση για το χρέος και ένα αναπτυξιακό πακέτο.
«Έκανα πολλά βήματα πίσω, αποδέχτηκα μέτρα λιτότητας και πρωτογενή πλεονάσματα» παραδέχτηκε.
«Η πρόταση η ελληνική παραμένει στο τραπέζι» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι οι εταίροι τους κατέθεσαν τελεσίγραφα στην ελληνική κυβέρνηση
«Τα τελεσίγραφα κανείς ή τα αποδέχεται ή καταφεύγει στην Δημοκρατία» είπε με νόημα, υπενθυμίζοντας την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό.
«Δεν έφυγα νωρίς από τις διαπραγματεύσεις, εξήντλησα τις ανθρώπινες αντοχές έφυγα όταν διαπίστωσα, ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει τελεσίγραφο μη βιώσιμης συμφωνίας» είπε, κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους .
Απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί διαφοράς 60 εκατ ευρώ στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-εταίρων.
«Ξέρει πολύ καλά ο κ.Γιούνκερ ότι οι διαφορές ήταν πολύ πιο ουσιαστικές» είπε, τονίζοντας ότι οι εταίροι δεν αποδεχόντουσαν τα ισοδύναμα της ελληνικής πλευράς.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται εργασιακό μεσαίωνα, κόψιμο του ΕΚΑΣ, ή περικοπές συντάξεων μέσα από την κατάργηση της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, ή να περικοπούν οι επιδοτήσεις των αγροτών ή να μειωθεί το προνόμιο των νησιών σχετικά με τον ΦΠΑ.
«Δεν έχουμε μεγάλες δημοσιονομικές διαφορές, οι βασικές μας διαφορές είναι στο χρηματοδοτικό και το θέμα του χρέους» είπε και τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί την Δευτέρα».
Επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση του.
Αναφερόμενος στην σημερινή έκθεση του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ.Τσίπρας είπε με νόημα «αυτά δεν μας τα έλεγε στις διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ».
«Ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα να γυρίσω πίσω με ένα μη βιώσιμο πρόγραμμα. Είχα την ειλικρίνεια όμως να το πω στο λαό σε αντίθεση με άλλους πρωθυπουργούς» πρόσθεσε .
«Το δημοψήφισμα και το ισχυρό “ΟΧΙ” είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «εικόνες ντροπής για την χώρα μας και την Ευρώπη τις ουρές έξω από τις τράπεζες».
Επέρριψε ευθύνες στους εταίρους για τις κλειστές τράπεζες, αφήνοντας αιχμές περί εκδικητικής στάσης από την πλευρά των δανειστών προς την Ελλάδα. Έκανε λόγο για όργιο παρεμβάσεων για να βγει το επιθυμητό για τους δανειστές αποτέλεσμα.
«Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα διαρκέσουν πολύ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικότερο να πάρουμε μια βιώσιμη λύση και να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που είναι έξω από τα ΑΤΜ να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη…. εμείς για αυτούς παλεύαμε πέντε μήνες» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις θλιβερές εικόνες των τελευταίων ημερών.
Αποκάλυψε ότι δεν αιφνιδίασε, σε αντίθεση με αυτά που λέγονται, την κα Μέρκελ και τον κ.Ολάντ, αντιθέτως τους ενημέρωσε πριν από τον ελληνικό λαό για την απόφαση για το δημοψήφισμα.