16/09/2024

Τριπλό Πρόγραμμα “Εξοικονομώ” Χωρίς Εισοδηματικά Κριτήρια για Αύξηση Ενεργειακής Απόδοσης

0

Με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, η κυβέρνηση προγραμματίζει να παρουσιάσει τρία νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», τα οποία φέρνουν σημαντικές τροποποιήσεις στα κριτήρια και τη μοριοδότηση. Ένα από αυτά τα προγράμματα θα είναι χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.
Τα προγράμματα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.

1) Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον:
Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με προϋπολογισμό περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και 170 εκατομμύρια ευρώ από το RePowerEU. Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:

• Αντικατάσταση κουφωμάτων
• Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
• Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
• Εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
• Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home)

Η μοριοδότηση θα γίνεται βάσει του συστήματος των βαθμοημερών, το οποίο λαμβάνει υπόψη τη δριμύτητα του κλίματος σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, ένα ακίνητο στη Δράμα, που έχει μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης, θα επιδοτηθεί περισσότερο σε σχέση με ένα στην Κρήτη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η επιδότηση για λέβητες φυσικού αερίου θα καταργηθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφανθεί ότι δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση.

2) Αντλίες Θερμότητας:
Σε αυτό το πρόγραμμα, η επιδότηση θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Οι αντλίες θερμότητας είναι μια από τις πιο αποδοτικές και πράσινες λύσεις θέρμανσης, με στόχο την αύξηση της χρήσης τους από το 7% στο 17% έως το 2030. Επιτρέπουν την αυτονομία θέρμανσης σε πολυκατοικίες και έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και ζεστό νερό χρήσης.

3) Εξοικονομώ για Ευάλωτα Νοικοκυριά:
Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ και στόχο να ωφεληθούν περίπου 5.000 κατοικίες. Η επιδότηση θα καλύπτει περίπου το 95% των δαπανών, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με βάση τη σειρά προτεραιότητας κατά την υποβολή.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *