Δεν είναι ανάγκη να εφαρμόσετε τα πάντα- απλά τα βασικά!
Σκεφτεστε να καλέσετε κόσμο σπίτι και οργανώνετε τραπέζι; Συνάδελφοι και εργοδότες ή ο αγαπημένος μετά των δικών του; Αν το γεύμα/δείπνο μετράει καλά θα κένετε να δείξετε τον καλύτερό σας εαυτό! Τα επίσημα γεύματα απαιτούν και τους ανάλογους καλούς τρόπους. Σε καμία περίπτωση δεν απαιτούμε υπερβολές by the book και περιττές επιδείξεις savoir vivre a la table, όμως κάποιες βασικές γνώσεις πρέπει να τις έχετε αν θέλετε να δημιουργήσετε καλή εντύπωση! Ποιες είναι αυτές;
Όταν κάθεστε στο τραπέζι, η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια στην καρέκλα. Δεν ξαπλώνετε ούτε ακουμπάτε τα χέρια μας στο τραπέζι. Οι αγκώνες δεν εφάπτονται ποτέ με την επιφάνεια του τραπεζιού και πρέπει να καθίσετε ακριβώς μπροστά από το πιάτο σας.
Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε, σύμφωνα με το savoir vivre, είναι ο ρόλος της πετσέτας. Με το που θα καθίσετε, τοποθετείστε στους μηρούς σας, την πετσέτα που θα βρείτε δίπλα στο πιάτο σας. Προσοχή όμως, δεν είναι ούτε χαρτομάντιλο, ούτε σαλιάρα για να την κρεμάσετε σαν κολιέ όπως κάνουν ορισμένοι… Η πετσέτα χρησιμεύει κυρίως για να σας προστατεύει από ψίχουλα και για να σκουπίζετε τα χείλη και τα δάχτυλά σας πριν πιείτε. Την πετσέτα θα τη τοποθετήσετε ξανά πάνω στο τραπέζι, στα αριστερά του πιάτου σας, μόνο όταν θα έχετε τελειώσει το φαγητό σας.
Μία βασική αρχή στρωσίματος του τραπεζιού: τα στερεά στα αριστερά και τα υγρά στα δεξιά. Με πιο απλά λόγια, το φλιτζάνι του καφέ και τα ποτήρια του κρασιού και του νερού πάνε στα δεξιά, ενώ το πιάτο του ψωμιού ή του φρούτου μετά, στα αριστερά.
Αν το φαγητό είναι καλό κι εσείς ως οικοδέσποινα είστε καλοδιάθετη και φιλόξενη, οι καλεσμένοι σας δεν θα προσέξουν τέτοιες λεπτομέρειες όμως καλό είναι να ξέρετε και τη σωστή σειρά με την οποία μπαίνουν τα μαχαιροπίρουνα:
– Τα πιρουνιά πάνε αριστερά, μαχαίρια και κουτάλια δεξιά.
– Δίπλα στο πιάτο βάλτε το κυρίως πιρούνι και το κυρίως μαχαίρι για το κυρίως πιάτο.
– Αριστερά του μεγάλου πιρουνιού βάλτε το μικρότερο πιρούνι της σαλάτας, δεξιά του κυρίως μαχαιριού το κουτάλι της σούπας (αν σερβίρετε σούπα) και ούτω καθεξής.
Η λογική είναι απλή, ο καλεσμένος σας, παίρνει από αριστερά και δεξιά του πιάτου του ότι χρειάζεται, και σιγά σιγά φτάνει προς το εσωτερικό του πιάτου του. Μόνη εξαίρεση είναι το πιρούνι ή και το κουταλάκι για το γλυκό. Αυτά μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου, με την λογική ότι θα χρησιμοποιηθούν τελευταία, όταν θα έχετε σηκώσει και τα μεγάλα πιάτα σερβιρίσματος. Η κόψη των μαχαιριών πρέπει να κοιτά το πιάτο!
Όταν τελειώνετε το γεύμα σας, τοποθετείστε το μαχαιροπίρουνό σας μέσα στο πιάτο, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις μύτες 11. Το μαχαίρι και το πιρούνι πρέπει να είναι παράλληλα μέσα στο πιάτο με τα δόντια του πιρουνιού να κοιτάζουν το ταβάνι και την κόψη του μαχαιριού προς το πιρούνι. Έτσι η οικοδέσποινα ή ο σερβιτόρος θα ξέρει πως μπορεί να μαζέψει το τραπέζι. Αν απομακρυνθείτε από το τραπέζι προτού τελειώσετε, για να μη σας μαζέψουν το πιάτο, βάλτε τη λαβή του μαχαιριού να δείχνει 4 η ώρα και τη λαβή του πιρουνιού να δείχνει 8, έτσι ώστε να σταυρώνουν στη μέση του πιάτου.
Πηγή: queen.gr