23/11/2024

Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός ): Τι είναι και πως θεραπεύεται;

0

Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός ): Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

vroukismosΜήπως ξυπνάτε με πονοκέφαλο; Σας ενοχλεί η άρθρωση της γνάθου; Νιώθετε τα δόντια σας ευαίσθητα στο κρύο νερό; Ρωτήστε το σύντροφό σας αν τρίζετε τα δόντια σας την ώρα που κοιμάστε γιατί μπορεί τα συμπτώματα αυτά να οφείλονται σε μια πάθηση η οποία ονομάζεται βρουξισμός.

Ο βρουξισμός είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών που παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους, ιδίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η  διαταραχή δεν είναι σπάνια, καθώς περίπου το 8% των ενηλίκων τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα και πάνω από το ένα τρίτο των γονέων αναφέρει το ίδιο σύμπτωμα στα παιδιά τους. Ο βρουξισμός μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως εμφανίζεται με σφίξιμο των δοντιών και όχι με τρίξιμο. 
Οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν υποσυνείδητα την ώρα που συγκεντρώνονται. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει περιστασιακά δε δημιουργεί προβλήματα, αλλά όταν συμβαίνει συχνά μπορεί να σχετίζεται με μέτρια έως σοβαρή οδοντική βλάβη, πόνο  στο πρόσωπο και διαταραγμένο ύπνο.
Για ποιο λόγο συμβαίνει;
Τα αίτια του φαινομένου δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά φαίνεται πως παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Το άγχος, το στρες, η κούραση, ο κατεσταλμένος θυμός, οι υπερκινητικές διαταραχές και η επιθετική ή ανταγωνιστική προσωπικότητα συχνά συνδέονται με το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Επιπλέον έχει ενοχοποιηθεί το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καφεΐνη καθώς επίσης η άπνοια ύπνου και το ροχαλητό.
Τέλος, μπορεί να αποτελεί παρενέργεια των αμφεταμινών, της κοκαΐνης και ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών.
Τι προβλήματα δημιουργεί;
Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα υγείας π.χ. πονοκέφαλος, τα οποία θα εξαφανιστούν όταν σταματήσει ο βρουξισμός ή μόνιμα όπως η βλάβη των δοντιών.
Συγκεκριμένα μπορεί να εμφανιστεί:
Πονοκέφαλος
Πόνος των μυών του προσώπου
Πόνος στο αυτί
Πόνος και δυσκαμψία στην άρθρωση της γνάθου (γνωστή και ως κροταφογναθική άρθρωση)
Δυσκολία και πόνος στο άνοιγμα του στόματος
Δυσκαμψία στους ώμους
Διαταραχές στον ύπνο τόσο στα άτομα που το εμφανίζουν όσο και στο σύντροφο (να ξυπνάει λόγω του ήχου)
Φθαρμένα δόντια
Φθαρμένο σμάλτο δοντιών
Αυξημένη ευαισθησία δοντιών
Φλεγμονή των ούλων
Απώλεια δοντιών
Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση γιατί το σύμπτωμα είναι ήπιο χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό μπορεί να απαιτηθεί νάρθηκας δοντιών που τοποθετείται κατά την διάρκεια του ύπνου και αποκατάσταση της φυσιολογικής μορφολογίας των δοντιών.
Επειδή το νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών συχνά συνδέεται με καθημερινούς παράγοντες υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να απαλλαγείτε από την εμφάνισή του.
Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τις ώρες πριν από τον ύπνο για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους και του στρες. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε στην κρεβατοκάμαρά σας ένα περιβάλλον άνετο, σκοτεινό και ήσυχο.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το άγχος και να επιτείνει την εμφάνιση του φαινομένου, γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά και συμπληρώνετε 8 ώρες ύπνου. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι ή μπρούμυτα, γιατί το τρίξιμο των δοντιών εμφανίζεται πιο συχνά αν κοιμάστε ανάσκελα.
Μην μασάτε μολύβια ή στυλό και αποφύγετε τις τσίχλες, ώστε να παραμένουν χαλαροί οι μύες της γνάθου.
Αν το σύμπτωμα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθήστε να σταματήσετε τη συνήθεια κάθε φορά που το αντιλαμβάνεστε. Ένας εύκολος τρόπος είναι να ανοίγετε λίγο το στόμα σας ή να βάζετε τη γλώσσα σας μεταξύ των δοντιών σας.
Πηγή: iatropedia.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *